Nyitott Műhely, 2019. február 21.
Erdélyi, csángó és radzsasztáni dallamok
„Tavasz-tavasz, gyenge tavasz,
Mindeneket megújítasz,
Erdőt-mezőt beborítasz...”

dresch nepzenei trio

Dresch Mihály – furulya, szaxofon, klarinet
Ifj. Csoóri Sándor „Sündi” – koboz, brácsa, kontra
Ábrahám Judit – gardony, ének

„A zenei est virtuális utazás Gyimes hegyes-völgyes vidékén, Moldva lankáin, a Mezőség, Kalotaszeg, Szék dombos lejtőin, fakerítéses falvain, ahol lelassul a világ, és mélyen ül a csend, és ebből a csendből előszüremkedik egy madárfütty, egy távoli, álmos tehénbőgés, kolomppal a nyakán, és valahonnan, a mégmesszibb távolból, a domb aljáról a furulya hangja, egy-egy énekfoszlány, és a hó mögül előbukkanó patak csobogó vizének ritmusos játéka... Aztán szárnyalunk dallamokon át India sivatagi tájaira, amelynek felzubogó zenei forrásaiból ugyancsak merítünk. Ezeknek a vidékeknek a hangulatát idézzük meg a különböző énekdallamokkal, melyek néhol hagyományos hangszerelésben, néha ettől eltérően kerülnek előadásra, újból átélésre. (Ábrahám Judit)

Dresch Mihály nemcsak a jazz zenét szólaltatja meg sajátosan egyedi megközelítéssel, de a hagyományos magyar népzenét is újraéli, újraalkotja, ettől lesz autentikus zenei játéka. A gyimesi, moldvai népzenei dallamok világát sajátosságuknak megfelelően többféle hangszeren szólaltatja meg: furulya, szaxofon, klarinét; melyet helyenként brácsa, kontra, ének, valamint gardony kísér.

Ifj. Csoóri Sándor „Sündi” az alkalomadtán összeálló együttes (Dresch Mihály Népzene Trió) másik, oszlopos tagja . Gyerekkorában kezdte a zenélést, kezdetben édesapjától, valamint erdélyi mesterektől tanult, majd a Liszt Ferencz Zeneakadémia népzene tanszakán. Junior prima díjas zenész, a Buda Folk Band alapító tagja.

Ábrahám Judit Erdélyben, Székelyföldön (Tusnád) született. Gyerekkorában, bár már lecsengőfélben, de még élő hagyomány volt a népzene. Elsőként nagyszüleitől, szüleitől tanult népdalokat és táncot, aztán a hajdani gyimesi muzsikus, Zerkula János tanítványaként zenélt táncházakban, hazai-, és külföldi koncerteken. Zenei továbbfejlődésének útja az indiai zene (dél-indiai Karnataka stílus és radzsasztáni népzene) irányába is kiterjedt, melynek cizellált technikáját a magyar népzenében is hasznosítja.

Helyszín:



Az esemény facebook oldala: