Zselíz, 2019. június 12-16.
Ez évben immár ötvenharmadik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Népművészeti Fesztivál, a Felvidék népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Zselízre látogatókat, a Schubert parkban erre az alkalomra kialakított sokadalmi tereken.

onf boritokep

A Garam menti fesztivál több intézmény és szervezet közös összefogásával valósul meg 2019. június 12. -16. között.

2019-es év mérföldkövet jelent a fesztivál életében, hiszen felkerült a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folkart) világfesztiválok listájára. Az 1970-ben alakult 93 nemzeti tagországot számláló világszervezet több mint 264 világfesztiváljával egyedülálló szerepet tölt be a tagországok hagyományos kultúrájának megismertetésében és népszerűsítésében, elősegítve ezzel az UNESCO kulturális sokszínűség és a szellemi örökségre vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglalt célkitűzéseinek megvalósítását.

Idén először 5 ország képviseletében 150 amatőr művész mutatkozik be, képviselve országuk hagyományait.

Az elmúlt három év tapasztalatai alapján úgy gondoljuk, megtaláltuk a hagyományőrzésen jócskán túlmutató, a mai valóságra is vonatkoztatható, differenciált, sokrétű tartalmat, meg tudjuk jeleníteni korszerű ábrázolási módjait és tulajdonunkban van az ahhoz tartozó eszköztár, és biztosan tudom, hogy lelkesítő példaként, szakmai útmutatásul szolgál az országban meglévő amatőr csoportok számára.

Az elmúlt esztendőkben a fesztivál összművészetiségét is erősítettük, pl. színházi programokkal a falusi színjátszás támogatására, ezen keresztül a helyi aktivitás és közéleti érdeklődés fejlesztésére. A program helyszíneken a hazai művészvilág legjobbjai, új felfedezettjei léphettek fel, idén újításként ezt tréningekkel, drámafoglalkozásokkal bővítenénk. Idén is szereplési és bemutatkozási lehetőséget biztosítunk olyan szerepelni vágyó egyéni előadóknak, hangszeres együtteseknek és tánccsoportoknak, akik ilyen formán részvételükkel gazdagítják ezt a rangos országos rendezvényt és bemutatják tudásuk legjavát.

A fesztivál a gyerekek számára is tartalmas szórakozást nyújt. Vásári komédia várja a legkisebbeket. A népi kézműves játszóházakban játékos formában próbálhatják ki a népi kézműves hagyomány egyszerű elemeit. A népi kreatív játszótéren, kézzel hajtott hinta, gólyaláb, kötélhúzás és ügyességi játékok állnak a látogatók rendelkezésére a Triola Gyerekház szervezésében.

Különböző régiókból érkezett népi kézművesek, népi iparművészek ismertetik meg a látogatókat a sok helyen már elfeledett régi mesterségek fortélyaival, ahol önmaguk is belekóstolhatnak egy-egy mesterség alapfogásaiba, valamint a vásárban a népi iparművészetnek garantált minőségű és tradicionális esztétikai értéket képviselő termékeihez juthatnak a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség szervezésében

Fontos szempont, hogy az ONF igazi családi fesztivál, ami minden korosztálynak minőségi szórakozást nyújt. Bízunk benne, hogy a fesztivál életében megkezdett „új időszámítás” az átalakult társadalmi közegben is maradandó értékkel szolgál. Az értékek ápolása mellett a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjelenítjük a kínálatban.

Részletes program és bővebb információ: