XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Kishegyes, 2019. július 11-14.
„Alkimista varázslat az, ahogyan koncerthelyszín, zene és közönség harmóniában oldódik egységgé. A patkó alakú löszfal magához öleli a földet és az eget, ókori arénaként, széttárt karú szerelmest idézve hívja a jó zenére, baráti beszélgetésekre Kishegyesre zarándokolókat. A Dombos Fest különleges, mert itt sikerült megőrizni és állandósítani egy törékeny pillanatban született csodát. Két évtizeden át gondosan válogatott lélekhangok simogattak itt minden fűszálat, minden agyaggöröngyöt, lélekhangokra tanultak repülni a szertelen színekben sziporkázó gyurgyalagfiókák, lélekkel tanultunk itt meg egymásra figyelni. Aki ide belép, megtelik reménnyel, felesleges teherként dobja le magáról a világ zaját. Hogyan lehetnek ilyen közel a csillagok? Miért mosolyog itt mindenki? A Dombos Fest látogatói megtapasztalják, hogy az életminőség magától értetődő természetességet, könnyedséget jelent, azt, hogy nem csak homlokráncolva lehet összpontosítani, azt, hogy mennyire gazdagok vagyunk, ha abból élünk, amink van és nem arra vágyunk, ami nem is kell. A fesztivál zenei karakterét nevezhetjük világzeneinek, de pontosabb lenne emberzenének hívni. Népművészetből táplálkozó, virtuózokat alázatra tanító, különbözőségben egységre tartó muzsika, velünk született tudás. Aki egyszer volt a Domboson, visszajár. Hazatalál.” (dombosfest.org)

DF hangulat

A tavaly nagykorú lett Dombos Fest július közepén várja az igényes szórakozásra vágyókat, akik idén is elvarázsolódásra számíthatnak a löszfal tövében. 18 évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legjelentősebb és legkedveltebb művészeti fesztiválja. A löszfal ismét legszebb arcát mutatja, köszönve a páratlan fényfestészetnek is, mely a Vajdaságban egyedül ezen a helyszínen honos, új értelmet, új dimenziót adva a térnek, a mindennapoknak!

Az idén 4 napos fesztivál zenei kínálata a térség legjobbjaiból szemez idén is! A nyitó napon a cimbalomvirtuózoké a főszerep, azaz a Cimbalom Brothers fergeteges koncertje várható, de a nyitónap visszatérő vendége lesz a Kiscsillag produkció is, mely szinte már hazajár a Vajdaságba! A tavalyi év egyik legjobb koncertjét a négy szaxofonosból álló Road Six Sax adta, mely a nagy sikerre való tekintettel idén két helyszínen is fellép. A Balkánon oly népszerű sevdah stílus legismertebb fellépője a Mostar Sevdah Reunion, akik nyári európai fellépéseik sorában turnéjukon a Dombos Festet is útba ejtik. A fesztivál állandó fellépőjének számító Lajkó Félix újító és virtuóz szellemisége ott hat a leginkább, ahol megszületett: a bácskai tájon, évről, évre itt adva a nyár emlékezetes koncertjeit. Idén ismét egy új formációval, azaz egy nagy zenekarral érkezik, mellyel már budapesti koncertjein ámulatba ejtette közönségét!

A tartalmas szórakozásért felel a Terra Profonda, a Canarro együttesek, melyek Budapestről érkeznek, míg a folk rajongóit Balogh Melinda új formációja és a hazai Fokos szórakoztatja majd.

Idén kiemelkedő gyerekprodukciókra is sor kerül: a Bahorka interaktív mesejátéka, vagy Tóth Viktor magyar népmeséket bemutató szaxofonjátéka várja a legkisebbeket, de a pantomim nagyágyúja, Méhes Csaba produkciója is felejthetetlen élményt ígér.

Kishegyes település 250 éves fennállását egy igazi utcabállal ünneplik a fesztivál zárónapján, ahol gólyalábasok, utcazenészek és a löszfalon táncoló művészek is megjelennek majd!

A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix – irodalmi napok, a Rosé borterasz vagy a tábortűz nélkül. A fesztivál központi helyévé nőtte ki magát a Dombos Wine Club, ahol a kiváló borok mellett – a dombosi életérzés is tetten érhető.

Többen úgy vélik, hogy a Dombos Fest a Vajdaság szebbik arca, a szervezők pedig lelkesen dolgoznak rajta, hogy a varázslat folytatódjék, hogy Kishegyes ha csak pár napra is, de a kulturális világtérkép egyik főszereplője legyen!

Részletes program:
július 11., csütörtök
18.00 Vendégváró, kemencés finomságok – hivatalos megnyitó
19.00 kisszínpad: Putri Pop
20.00 nagyszínpad: Cimbalom Brothers
21.00 Löszvarázs 1 - fényfestés
21.15 kisszínpad: Road Six Sax
22.15 nagyszínpad: Kiscsillag
23.00 tábortűz
00.00 Dombos Wine Club: Tom White & the Mad Circus

július 12., péntek
18.00 kisszínpad: Tóth Viktor: magyar népmesék szaxofonnal
19.00 nagyszínpad: Fitos Dezső Társulat: Falusi színek
20.15 kisszínpad: Terra Profonda
21.00 Löszvarázs 2 - fényfestés
21.15 nagyszínpad: Mostar Sevdah Reunion
23.00 nagyszínpad: The Carbonfools
23.00 tábortűz
00.30 Dombos Wine Club: Road Six Sax

július 13., szombat
18.00 kisszínpad: BaHorKa Társulat – interaktív mesejáték
19.15 kisszínpad: Canarro
20.15 nagyszínpad: Antonia Vai
21.00 Löszvarázs 3 - fényfestés
21.30 kisszínpad: Balogh Melinda és zenekara
22.30 nagyszínpad: Lajkó Félix és zenekara
23.00 tábortűz
00.30 Dombos Wine Club: Fokos

július 14., vasárnap – cirkusz és utcabál – Kishegyes 250 éves jubileuma alkalmából
17.00 kisszínpad: Méhes Csaba és a Brass in the Five: Brass Cirkusz
18.00 katlan-terület: Dancetination – gólyalábasok, ízisz-szárnyasok és más csepűrágók
18.30 kisszínpad: Fokos
19.30 löszfal: Flock projekt – vertikális tánc élőzenére
20.15 pódium: Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák
21.00 Löszvarázs 4 - fényfestés
21.30 Hegyalja utca: Dancetination – tűzzsonglőrök és fénytáncosok
22.00 pódium: Los Orangutanes
23.00 fesztiválzáró tábortűz

Bővebb infotmáció: