Sikerrel zárult szeptember 22-én a négynapos Kecskeméti Népzenei Találkozó, amely 29. alkalommal várta a közönséget a hírös városban. Minden nap több színpadi, táncházi és szakmai program, hagyományőrző vendégek, koncertek és családi programok várták az érdeklődőket.

A Találkozó keretében szeptember 21-én rendezték meg a Hagyományok Háza és a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központ szervezésében a VII. Kecskeméti Prímásversenyt, amelyre táncházzenész hegedűsök jelentkezhettek. Az összesen nyolc kiváló versenyzőből a zsűri Horváth Balázst találta legjobbnak, aki átvehette az első helyezettnek járó egymillió forintot érő magyar mesterhegedűt, mint a verseny fődíját.

horvath balazsHorváth Balázs – fotó: Bezzeg Photography

A megosztott második helyen Hoppál Piroskát és Balog Brigittát díjazták, akik Új Pátria lemezcsomagot, míg a harmadik helyre a zsűritagok Vajas Albertet szavazták, aki Kecskemét város díját, Bozsó János festményét nyerte el.

A zsűri tagjai: Salamon Beáta eMeRTon-díjas népzenész, népi hegedűtanár, dr. Árendás Péter Fonogram-díjas népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Székely Levente népzenész, az erdélyi táncházmozgalom egyik elindítója és Vizeli Balázs Kossuth- és Artisjus díjas népzenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa.

A versenyen hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök indulhattak, akik 2019. szeptember 25-én már betöltötték a 18., de még nem töltötték be a 35. életévüket. A versenyen nem indulhattak a korábbi Kecskeméti Prímásversenyek (2007, 2009, 2011, 2013, 2015, 2017) fődíjait elnyert prímások. Minden hegedűsnek két versenyszámot kellett előadnia, egy kötelező és egy szabadon választott programot.

Gratulálunk a díjazottaknak!