XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése öt éve tart. Sokáig csak követték egymás pályáját, sikereit, találkozva, véletlenül összefutva a világ különböző repülőterein, fesztiváljain. Végül az Amadinda 30. születésnapjára hívta meg először a Muzsikás együttest, amelyet természetesen több közös próba előzött meg. A koncert sikerén később további közös hangversenyek születtek. A Muzsikás legendás karácsonyi koncertjén, 2017. december 28-án a Müpában végül az Amadindával rögzítésre került az akkor közösen eljátszott koncert, amely a mindkét zenekarra jellemző perfekcionista utómunkák után kerül a hallgató kezébe.

muzsikas parhuzamok2

A Fonó kiadásában most megjelenő CD a Fonó webboltjában és terjesztőkön keresztül, valamint a digitális felületeken érhető el, a Budapest Vinyl gondozásában ennek az anyagnak egy változata kis példányszámban bakeliten is megjelenik.
A Muzsikás következő nagykoncertje a Karácsonyi Koncert lesz december 28-án a Müpában.

„Ez a két nagyszerű és világhírű, mondhatjuk, hogy minden tekintetben kultikus együttes, éppúgy testvéri, testvéries viszonyba került egymással az évtizedek során, mint az általuk megszólaltatott muzsika mögött lüktető számos minőség, azaz kulturális hasonlóság és azonosság. A kultúra eleve önmagában is annak a lelepleződése, ami az emberi együttélés és szokásrend alapján kristályosodik ki és varázsolja élhetővé bolygónk ember lakta vidékeinek auráját. Összhangba kerülni a természetivel, az emberi környezettel és a transzcendenssel alapvető emberi szükséglet és ennek a hármas iránynak a szándékolt kiteljesítői közé sorolhatjuk a Muzsikást és az Amadindát is.
Hosszú pályafutásuk alatt tehát többször igyekeztek közös nevezőre hozni azt, ami még akkor is összetartozik, ha ezt mélységében sebzett világunk nem akarja felismerni és támogatni. A zene szerencsére alkalmas arra, hogy összekösse azt, ami vagy elszakadt, vagy még nem is talált egymásra és néha a formai különbözőségekről is kiderül, hogy nincsenek is olyan távol egymástól. (Emlékeztetőül a Muzsikás népzenei, vagy picit tágabban folkzenekarnak minősül, az Amadinda pedig kortárs ütőegyüttesnek.)” (Részlet a lemezborítóról)

Muzsikás
Éri Péter: furulya, kontra, hosszúfurulya
Hamar Dániel: nagybőgő, gardon
Porteleki László: hegedű, madárhang
Sipos Mihály: hegedű

Amadinda
Bojtos Károly: afrikai xilofonok, marimbula, polinéz dob és fadob, szenegáli dob, madárhang
Holló Aurél: kínai templomi harang, afrikai xilofonok, cabasa, polinéz fadob, deszkák, cserép, sistrum
Rácz Zoltán: claves, kolomp, polinéz dob, szenegáli dob, szulavezi duda
Váczi Zoltán: csörgő, mbira, polinéz dob és fadob, ceglédi kanna, madárhang
valamint
Farkas Zoltán: tánc, gardon
Tóth Ildikó: tánc

A hangfelvétel a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben készült 2017. december 28-án, hangmérnök Matz Ádám. Utómunkálatok: Főnix Stúdió, Bohus János, Jánossy Béla.

FA 434-2
2019, Fonó
5 998048 543427

Bővebb információ: :