Tisztelt Látogatóink!
A 2020. március 11-én meghozott kormánydöntés szerint a rendezvényekkel szemben általános korlátozások és tiltások léptek életbe.
Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a portálunkon közzétett rendszeres táncházak, folkklubok, népművészeti táborok és alkalmi események a veszélyhelyzet idején nagy valószínűséggel elmaradnak!

MTA BTK Zenetudományi Intézet, 2020. január 23.
Szenik Ilona az erdélyi népzenekutatásnak az 1950-es évektől kezdve tevékenykedő nagyjai (Jagamas János, Almási István, Kallós Zoltán) közé tartozik. Munkásságában a gyűjtés, felsőfokú oktatás és tudományos feldolgozás harmonikus egységet képezett. Kolozsvári zeneakadémista diákjai közül hivatásos népzenekutatók és műkedvelő gyűjtők kerültek ki, akik tőle tanulták a csoportos gyűjtőmunka módszerét, a népzene lejegyzésének és tudományos értelmezésének módozatait. Bartók után ő az a magyar népzenekutató, akinek román népzenei kutatásait a román etnomuzikológia messzemenően elismeri és kiemelkedőnek tartja. Teljes népzenei gyűjteményének kiadását legidősebb és legfiatalabb népzenekutató tanítványa, Pávai István és Gergely Zoltán szerkesztette. Bemutatja Richter Pál, a BTK Zenetudományi Intézet igazgatója.

szenik ilona

Az esemény facebook oldala: