XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó Klub – Szeged, 2020. március 12.
A Meybahar magával sodró világa az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenei gyökerein keresztül vezet el bennünket lelkünk belső rezdüléséig.
A zenekar Marilia Pilti (GR) görög szantúr (a magyar cimbalom rokona) és Kopcsik Márton (HU) hegedű, és saját fejlesztésű zengőhúros brácsa duójából született. A szantúr és hegedű - tökéletes zenei párt alkotva - különleges atmoszférát teremt maga körül a színpadon. A zene pulzusát ez alkalommal Krolikowski Dávid (HU) ütőhangszereken, Takács Péter (HU) pedig tablán biztosítja: ritkán hallható fúziója ez a mai dobhangzásnak, és a gazdag indiai ritmushagyománynak.
Az együttes rendszeres estéket tart a Fonó Budai Zeneházban, ahová világhírű előadóművészeket hív vendégül, mint Ross Daly & Kelly Thoma, Haig Yazdjian és Martha Mavroidi. Első megjelent albumukat (Abyss, Fonó 2019) a világ legjobbjai között tartja számon a Balkan World Music Charts 2019. Dalaikat olyan nemzetközi rádióműsorokban játszották le, mint az ausztrál Global Village - Melbourne, vagy a luxembourgi Mondophone.

meybahar naszaly

Naszály zenekar:
A Naszály zenekar autentikus magyar népzenét játszó együttes. Nevüket az azonos nevű földrajzi egység ihlette, amely a váci konzervatóriumi tanulmányaikhoz kapcsolódik.
„2013 óta muzsikálunk együtt: zenekari tevékenységünk a koncertezés mellett táncegyüttesek kíséretéből, táncházak muzsikálásából áll. Állandó kísérői vagyunk többek között a Kincső Táncegyüttesne és a Lenvirág Táncegyüttesnek is. Feladatunknak tekintjük népzenei örökségünk bemutatását és átadását a fiatalabb korosztály számára. Van szerencsénk minden évben külföldön is képviselni hazánk hagyományait.”
Tagok:
Horváth Balázs – hegedű
Albert Szilárd – hegedű
Sulák Gergely – brácsa
Gólya Márton – cimbalom
Czaier Péter ˜– nagybőgő

Belépő: 500 Ft a táncház ingyenes!

Az esemény facebook oldala: