XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
2020. május 15.
A járványügyi helyzet miatt a konferenciát rendhagyó módon, Facebook közvetítés formájában tartják meg, mely egyúttal a Zeneakadémia mesterkurzusa is.
Az immár hagyományossá váló rendezvény ezúttal a népzene és a történeti zene kapcsolatának, előadói gyakorlatának tematikája köré épül. A koboz történetével, illetve az oktatásban és előadóművészetben betöltött szerepével foglalkozó, a teljes szakmát megszólító rendezvény 2016-ig váratott magára, annak ellenére, hogy a hangszer egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon. A korai empirikus megközelítés ma már kiegészül az LFZE Népzene Tanszékének tapasztalataival és a legújabb hangszertörténeti kutatások eredményeivel is. A konferenciát záró esti koncert a kobozt ezúttal történeti zenei környezetben mutatja be.

kobzos nap

„Rendezvényünkkel igyekszünk minél szélesebb réteget megszólítani. Az elmúlt évek tapasztalatai visszaigazolták, hogy a Kobzos nap egyaránt érdeklődésre tarthat számot a tudomány képviselői (zenetörténészek, népzenekutatók, hangszertörténettel foglalkozó szakemberek stb.), az oktatás résztvevői (tanárok és diákok a művészetoktatás alap- és középfokáról, oktatók és hallgatók az egyetemi képzésből), valamint az előadóművészek körében is (népzenészek, történeti zenével foglalkozó előadóművészek, a világzene képviselői stb.). Emellett – leginkább a koncertek és a zenével illusztrált előadások esetében – a laikus közönség érdeklődésére is számítunk.

Hiszünk abban, hogy a kobzosok sokszínű tevékenysége – az előadóművészet, az oktatás és a
kutatás területén egyaránt – képes egymást erősíteni, így biztosítva a hangszer jövőjét."


Program:

10.00–10.50 Szlama László: Ahogy régen… Egy mai lemez régi töredékekből

11.00–11.50 Csörsz Rumen István: „Lovamat eloldom…” Szöveg, dallam és kobozkíséret a régizenében

13.00–13.50 Békési-Marton Csaba: Koboz a régizene-együttesben

14.00–14.50 Csenki Zalán: A népzenei rekonstrukció lehetőségei a kobozzenében – gondolatok egy revival lemez kapcsán

15.00–15.50 Kárpáti Zoltán: A múlt megismerésének nehézségei

16.00–17.50 Bolya Mátyás: Gondolatok a koboz hangolásáról

Az esemény facebook oldala: