Kolozsvár, 2020. augusztus 19-21.
A Kolozsvári Magyar Napok az elmúlt években bebizonyította, hogy Erdély legnagyobb kulturális fesztiváljaként nem csak egy évről évre egyre nagyobb tömegeket vonzó programsorozat, hanem egyben az erdélyi és Kárpát-medencei magyar kulturális élet seregszemléje is. Korábban a több száz programon és több tucat fesztiválhelyszínen résztvevők megismerkedhettek saját kulturális kincseinkkel, rég nem látott ismerősökkel találkozhattak, s a bő egy hét során közösen vehettek részt a legkülönbfélébb programpontokon. A különböző rendezvények sokszínűsége évről-évre bizonyította: fejlődő, életerős és értékteremtő közössége vagyunk a Kárpát-medencének.

kolozsvari magyar napok

Az idei (2020-as) évben azonban, a mindannyiunk életét döntően befolyásoló koronavírus-járványra való tekintettel, egy eddigiektől eltérő Magyar Napokkal vagyunk kénytelenek jelentkezni. Idén – augusztus 19–21. között – különleges óvintézkedések és szabályok bevezetésével kerül sor rendezvényünkre. A Magyar Napok az elmúlt évek során szervezettségből és rendezettségből folyamatosan példát mutatott – köszönhetően a színes programkavalkád eseményeire ellátogató közönségnek, amely maradéktalanul betartotta a Kolozsvári Magyar Napok belső szabályzatát. Épp ezért – bízva a résztvevők felelősségteljes magatartásában – döntöttünk úgy, hogy ha szigorú korlátozásokkal is, de megszervezzük az immár 11. kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napokat.

Idei jelmondatunk – „Ami belefér!” – is jelzi: minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy – a jelenlegi körülmények között – a lehetőségeink szerinti legjobb rendezvényt szervezhessük meg. A Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása egyfajta közösségi érettségi vizsgaként is felfogható, ugyanis kitűnő lehetőség arra, hogy ismételten megmutassuk: fegyelmezett, rendszerető közösség a miénk, amely felelősséget vállal az otthonát jelentő városért és minden egyes lakójáért.

Bár az idén nem kerülhet sor minden olyan rendezvényre, amelynek sajátja a tömeges és közvetlen találkozás (így például a nagyszabású főtéri koncertekre és a beltéri rendezvényekre – kivéve az istentiszteleteket, a miséket, a Szent István-napi búcsút meg a kiállításokat), de lehetőség nyílik a kisebb, csoportos együttlétekre (a jelenlegi jogszabályok szerint legtöbb 500 fő részvételével). Viszont a részvételt ezekben az esetekben is szigorú feltételekhez kell kötnünk. A jelzett szigorítások ellensúlyozásaként – terveink szerint – rendezvénysorozatunk egyik idei különlegessége lesz az az online közvetítéssorozat, amely a három nap során folyamatosan elérhető lesz, s amely azok otthonaiba is becsempészi a Kolozsvári Magyar Napok különleges hangulatát, akik a korlátozások miatt esetleg nem tudnak személyesen is részt venni bizonyos programokon.

Bízunk benne, hogy a 11. Kolozsvári Magyar Napok minden résztvevő számára tartogat majd emlékezetes pillanatokat, s jövőre, mikor – reményeink szerint – ismét a megszokott keretek között köszönthetjük majd egymást a kincses városban, büszkén mondhatjuk el, hogy sikerült némi normalitást csempésznünk egy kétségekkel teli időszakba.

Az esemény facebook oldala:

Részletes program és bővebb információ: