XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Kecskemét, 2020. szeptember 17-20.
Harmincadik alkalommal várja a népzene szerelmeseit a Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös Agóra szervezésében. A Kálmán Lajos népzenekutató által 1967-ben alapított nagy múltú programsorozat egyedülálló a maga nemében, a szervezők nagy figyelmet fordítanak a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére, amely mind a közönség- mind pedig a szakmai programokban megmutatkozik. Szinte nincs olyan népzenész, vagy táncos, akinek ne lenne szép emléke a Találkozókról. Négy napon át hagyományőrző mesterek, autentikus népzenei programok, táncház és szabadtéri programok várják a közönséget, az iskolákban rendhagyó népzeneórákat tartanak. Idén a pásztorkultúra kerül középpontba és megrendezik a pásztorhangszerek versenyét. A Találkozó együttműködő partnere a Hagyományok Háza. A programok egy része ingyenes.

knt 2020

A Kárpát-medence népeinek történetében a zeneszolgáltatás területén két társadalmi csoport játszott kiemelkedő szerepet. Az utóbbi három évszázadban egyre inkább a cigány kisebbség köréből kerültek ki a zeneszolgáltatás hivatásos specialistái, akik a késő barokk divatját követve, a vonós hangszerek együttműködésére épülő kamara formációkban szolgálták ki a többségi társadalom zenei igényeit. A térség parasztságának hangszeres zenei hagyományát barokk kort megelőző évszázadokban viszont olyan hangszerek karakterizálták, melyek a 19-20 századra jellemzően már csak a pásztorok használatában maradtak fenn. Egy sor korabeli ábrázolás és leírás dokumentálta, hogy a vonósbandák megjelenése előtt a magyar falu mulatságainak, lakodalmainak muzsikusai leginkább dudások voltak. Ha a zeneszolgáltatás esetenként ki is egészült hegedűvel, tekerővel, furulyával, később klarinéttal, vagy egyéb hangszerekkel, a duda egyértelműen központi szerepet játszott nem csak a magyarság, de Európa más népeinek hagyományos zenei kultúrájában is. A duda és a furulya különféle regionális típusainak hagyományát a magyar népzenekutatás a 20. század elejétől fogva főként a pásztorrend tagjai között dokumentálta, s nagy szerencsénkre e hangszerek kultúrájának oly sok lenyomatát sikerült rögzíteni, hogy ezek alapján a letűnt korok magyar hangszeres népzenéjéről viszonylag pontos képet alakíthatunk ki magunknak. A pásztorok hangszeres zenei hagyománya az 1972-ben zászlót bontó magyar táncházmozgalomra is hatással volt, hiszen ekkortól kezdve egyre több fiatal kezdett furulyázni, vagy dudálni, többen közülük népzenei örökségünk ezen archaikus rétegének utolsó, hagyományőrző pásztoraitól. A pásztorok zenei műveltségét azóta nyári táborok, tanfolyamok rendszerében, speciális módszertani segédanyagok segítségével, vagy akár a művészetoktatás intézményeiben, alapfoktól az egyetemi képzésig bezárólag sokféle formában el lehet sajátítani. Népzenei fesztiváljainkon, köztük a Kecskeméti Népzenei Találkozó elmúlt évtizedei alatt is sok éneklő – muzsikáló pásztort, vagy az ő zenei örökségüket továbbéltető fiatal, városi előadót láthatott a közönség. Most, hogy a kecskeméti fesztivál XXX. évadához érkeztünk, a felsorolt érvek indokolják, hogy a kerek évforduló programjait az „alapító atyáknak” is oly kedves pásztorhangszereknek, illetve az azokon megszólaló muzsikának szenteljük.

szeptember 17., csütörtök 19 óra
Hírös Agóra Ifjúsági Otthon udvara
Pásztorok Öröksége – Az Egyszólam együttes műsora
Az interaktív program a népművészeti közösségeink nyárbúcsúztató találkozására ad lehetőséget. Az 1986-ban alakult együttes az archaikusabb zenei rétegekből táplálkozik. Repertoárjukból most a pásztor-, és betyárnótákat fogják majd megszólaltatni.
Belépődíj: 1000 Ft (érkezési sorrend)
Rossz idő esetén a Tükörteremben.

szeptember 18., péntek
9-13 óráig
Rendhagyó népzenei órák Kecskemét általános- és középiskoláiban, óvodáiban
Közreműködnek: a találkozón résztvevő hagyományőrző énekesek, zenészek, mesemondók, táncosok

15-17 óráig
Zenés-táncos flashmobok Kecskemét gyáraiban, szabadidős helyszínei

18 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ
„Ha megunja furulyáját, előveszi bőrdudáját…”
Hagyományőrző gálaműsor

21 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ
Táncház
Zenét szolgáltatja: a Magyar Dudazenekar és a Parapács együttes
Táncot tanít: Berecz István és párja

szeptember 19., szombat
8 óra
A magyar dudazenekar lovaskocsis felvonulása zenés ébresztővel

10 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ
Pásztorhangszerek versenye (furulya és duda kategória)

10-12 óráig
Zenés-táncos flashmobok Kecskemét szabadidős terein

10 óra
Deák tér
Langaléta Garabonciások vásári komédiái

11 óra
Deák tér
Mesterségek bemutatója

15-17 óráig
Hírös Agóra Kulturális Központ
Táncol és énekel az ország (Balassi Táncegyüttes, Alföld Táncegyüttes, Gyoma, Kecskemét Táncegyüttes)

17 óra
Deák tér
Mesesarok

19 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ
Énekek a végekről – az elszakított magyarok dalai és versei
A Fonó Zenekar és határon túli magyar színészek műsora

21 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ
Táncház
Zenét szolgáltatja: Tázló és a Parapács Zenekar
Táncot tanít: Sikentáncz Szilveszter és párja

szeptember 20., vasárnap
8 óra
A magyar dudazenekar lovaskocsis felvonulása zenés ébresztővel

10 óra
Deák tér
Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia

10-12 óráig
Zenés-táncos flashmobok Kecskemét városrészeiben

15-17 óráig
Hírös Agóra Kulturális Központ
Táncol és énekel az ország (Méhkerék, Elek, Csaba Táncegyüttes)

17 óra
Deák tér
Népi fodrászszalon

19 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ
Záró gálaműsor
KIS MAGYAR TÁNCRAJZ - RENDHAGYÓ NÉPRAJZI ÓRA
A gyermekek, fiatalok sokoldalú nevelésében, képességeik fejlesztésében elengedhetetlen a népi kultúra értékeinek megismerése, továbbá a népi játékok, a néptánc fejleszti a gyermekek mozgáskultúráját, testtudatát, identitását, szociális érzékenységét. Az előadás keretében bemutatásra kerül számos Kárpát-medencei tájegység tánca és tánctípusa (többek között: verbunk, csárdás, ugrós táncok, karikázó…) Megismerkedhetnek a nézők az adott néprajzi tájegységek viseleteivel, jellemző dallamaival és hangszereivel.

Előadja: Duna Művészegyüttes, Göncöl zenekar
Narrátor: Sikentáncz Szilveszter
Szerkesztő: Sikentáncz Szilveszter
Rendező: Juhász Zsolt
Belépődíj: 1.000 Ft, diák/nyugdíjas 500 Ft

Kísérő rendezvények:
szeptember 12-25.
Deák tér
Fotókiállítás a pásztor életről, valamint pásztor hangszerek, tárgyak, viseletek bemutatója

szeptember 17-20.
Deák tér
Kézműves vásár

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Az esemény facebook oldala: