Virtuális kiállításmegnyitó – 2020. november 25., 18:00
Az Erdélyi Hagyományok Háza és a Kallós Zoltán Alapítvány szeretettel meghívja Önt és kedves családját a 2020. november 25-én 18 órától kezdődő Élő Népművészet XVII. Országos Népművészeti Kiállítás Erdélyi Régió virtuális kiállításának megnyitójára.
A megnyitó az esemény oldalán követhető lesz  és a virtuális kiállítás linkjét is itt tesszük először nyilvánossá.

elo nepmuveszet erdely

A kiállítást megnyitja: Beszprémy Katalin, a budapesti Élő Népművészet kiállítás főkurátora
A kiállítás megtekinthető 2020. november 25. 18 órától.

Virtuális kiállításunkkal a fenntartható hagyományra szeretnénk felhívni a figyelmet! A köztünk élő mesterek tudásának értékére, hasznosságára, a közösség erejére, melyet egy-egy alkotóról, alkotócsoportról készült videó példaként mutat. Támogassuk őket érdeklődésünkkel, tudatos döntéseinkkel és vásárlásainkkal! A jövő generációja azt fogja szeretni, amit ismer. Adjunk lehetőséget a megismerésre, tegyük közkinccsé tárgyi anyanyelvünk régi és új megfogalmazásait.
Első alkalommal Erdélyben is területi válogatót tartottunk a Magyarországon több évtizedes múltra visszatekintő Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításra, melynek mottója idén a fenntartható hagyomány volt.
Válaszúton 140 alkotó közel 800 pályamunkáját nézte át a 12 fős szakmai bizottság. 97 kézműves alkotása felelt meg a pályázati kiírásnak és az értékelés során szem előtt tartott népi iparművészeti szempontrendszernek. Mit is jelent ez? Hagyományos és modern formavilágot, melyen minden esetben megjelenik a Kárpát-medencei paraszti társadalom hagyományos tárgykultúrájának egyes eleme vagy belső törvényszerűségeinek érvényesítése. Használati tárgyakat, melyeket hétköznap és ünnepnap a XXI. század embere is szívesen lát, visel, használ maga körül.