XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
2021. május 18–19.
Érdekelnek a mesék, az élőszavas mesemondás? Kipróbálnád Te is, csak nem tudod hogyan kezdj hozzá? Szeretnéd látni, hogyan működtethető a mai közösségekben: iskolákban, óvodákban, könyvtárakban és más közösségi-kulturális terekben? – Akkor a Meseszó Egyesület konferenciája Neked szól.

meseld ujra

Szeretnéd megtudni, hogyan lehet közösséget építeni vagy a tanulást színesebbé tenni történetmeséléssel – akár egy világjárvány közepette? Akkor itt a helyed.
Kíváncsi vagy arra, hogy mi fán terem ma egy mesemondó, vagy megismernéd a magyar mesemondás régi nagy mestereit? Választ keresel a mesemondással kapcsolatos kérdéseidre? Gyere, vegyél részt a programunkon és ismerd meg mélyebben a magyar szóbeli hagyományt, és annak mai alkalmazhatóságát!
Az élőszóval átadott mese évezredeken át a mindennapi közösségi élet része volt. Kezdj el Te is mesélni a saját környezetedben!
PROGRAM:
1. nap – május 18.
14.00 – 14.15 – A konferenciát megnyitja és mesét mond Kovács Marianna, a Meseszó Egyesület elnöke
14.15 – 15.45 – A mese metamorfózisa – előadás és műhely – Dr. Sándor Ildikó
Előadásomban röviden bemutatom a népmese nagy átváltozásait a szájhagyományból a könyvekbe, a felnőtt, közösségi mesemondástól a gyermekeknek felolvasott esti meséig, majd onnan vissza, napjaink élőszavas mesemondásához. Az előadást követő műhelyfoglalkozáson egy közismert népmese különleges szépségű változatával ismerkedünk meg a meseszöveg mélyreható elemzésével. Kallós Zoltán jegyezte föl a moldvai balladaénekes és mesemondó, Jánó Anna "Diófácska" meséjét, amelynek segítségével a mese variálódását tanulmányozzuk.
16.00 – 17.30 A revival mesemondás jelensége napjainkban – előadás és műhely – Pintér Zsolt
Hogyan változott és változik a hagyományos mesemondás az eredeti mesemondó alkalmak és közösségek eltűnése után? Egyáltalán hol kapnak helyet az élőszavas mesemondók manapság? Hogyan hat a mesemondókra és hallgatóikra a napjaink felgyorsult életritmusa?
17.45 – 18.45 Élőszóval az óvodában – egy mesemondó óvónő tapasztalatai – műhely – Hacsi Anna
Műhelyemen szeretném megosztani a mesés élményeket, amiket a gyermekektől kaptam, akik mindennapi meséiket élőszóban hallgatják. Szó lesz többek között arról is, hogy a közös mesehallgatás hogyan alakítja a közösséget, az egymásra figyelést, egymás megismerését. Hogyan alakulnak a mesemondás élőszavas alkalmai egy óvodai csoporton belül és hogyan válnak mesehallgatóvá és mesélővé a gyermekek, akiknek az óvónéni „fejből olvas”.
19.00 – 19.30 – Mesekávézó – Ebben a félórában az előadóknak tehetsz fel kérdéseket.
2. nap – május 19.
14.00 – 14.15 – Köszöntő és mesemondás
14.15 – 15.45 – Mesemondás és történetmesélés élőszóval a pedagógiában – előadás és műhely – Bumberák Maja
Programomban ízelítőt adok a képzésből, melyet a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként pedagógusoknak, pedagógus hallgatóknak és más szakembereknek tartok harmadik éve. Szó lesz a mesemondás erejéről, fontosságáról, pedagógiai lehetőségeiről, és emellett az élőszavas mesemondás gyakorlatával is ismerkedünk.
16.00 – 16.45 A mese és mesemondó tradicionális környezete. (A Csipkés család folklórtudása.) – előadás – Varga Norbert
A közelmúltban elhunyt Csipkés Vilmos, arlói mesemondó családi szóhagyományból táplálkozó meserepertoárja és szuggesztív előadásmódja több tekintetben is néprajzi különlegességnek számít. A Népművészet Mestere díjjal kitüntetett mesemondó folklórtudásáról szóló előadás első részében az egyén – közösség – hagyományozódás kapcsolatrendszeréről, a mesemondás színtereiről és funkcióról, valamint Csipkés Vilmos mesemondói stílusáról esik szó, hasznosítható ismereteket nyújtva a revival mesemondásban jártas, vagy az azzal épp ismerkedő érdeklődőknek is.
16.45 – 17-30 – Csipkés Vilmos meséi, valamint gyakorlati példák a „saját változat” tudatos létrehozásához. Klitsie-Szabad Boglárka
Varga Norberttel közös előadásunk második részében Csipkés Vilmos meseanyagára fókuszálok. Bemutatom repertoárját, a nem mindennapi mesei elemeket, illetve a mesemondó állandó mesei formuláit; kitérek technikai megoldásaira, de a meséiben megjelenő modern nyelvi kifejezésekről is szó lesz. Az előadás végén saját mesemondói gyakorlatomból hozok konkrét példákat arra, hogy mit miért és hogyan változtattam meséinek újramesélésekor. Ajánlom az előadást azoknak, akik szívesen hallanak egy hiteles hagyományos mesemondó mester meséiről, és azoknak, akik fogódzót keresnek ahhoz, hogy mit érdemes megváltoztatni ezekben a mesékben egy mai mesemondás során.
17.40 – 18.10 – Mesekávézó – ebben a félórában az előadóknak tehetsz fel kérdéseket.
18.10 – 18.30 Mesét mond Dóra Áron
-------
Részvételi díj: 1.500 ft/nap; 2.500 ft/teljes program
Regisztráció és jegyvásárlás:
(A férőhelyek korlátozottak.)
A regisztrálók egy éves ingyenes belépőt nyerhetnek a Meseszó Egyesület online előadássorozatára.

Az esemény facebook oldala: