XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2021. május 23.
A tavasz mozgó ünnepe a május havi pünkösd, amit húsvétvasárnap utáni ötvenedik napon ünnepelünk. A Pünkösd a keresztény egyház születésnapja, amikor a Szentlélek leszállt az apostolokra, akik nyelveken kezdtek el beszélni, így hirdették az evangéliumot szerte a világban. Sok helyen tartanak ezen a napon búcsújárást, melynek legjelentősebb zarándokhelye Csíksomlyó lett.

hh online punkosd

Legismertebb pünkösdi népszokásunk a pünkösdi király-választás, ahol főként ügyességi próbatételek során a legrátermettebb legény egy évre kapta meg a királyi címet. A kislányok az énekes-dramatikus pünkösdi királyné-járás, más néven cucorkázás szokását termékenységvarázslással és adománygyűjtéssel kötötték össze; a kendő alatt vonult a díszesen felöltöztetett királyné és kísérői házról házra jártak köszöntő énekekkel. A pünkösd hava a párválasztás és a bálok ideje volt. Egyes vidékeken a legények az ünnep hajnalán a kiválasztott lány ablakába pünkösdi rózsát tettek, máshol mátkatálat küldtek a lány családjának. A mulatság néhol a leány udvarán kiállított májusfa kitáncolással, ledöntéssel volt összekötve.
A pünkösdi szokások tele voltak varázslattal. Úgy tartották, a Pünkösd hajnalán szedett harmattól a leányok szebbé váltak, a megtisztított kutak vize egész évre jó egészséget adott, a házakra és az istállókra tűzött zöld ágak pedig megvédték a termést az ártó szellemektől.

Pünkösdi online tematikus napunkra sok tánccal, muzsikával, gyerek- és kézműves foglalkozással, játékkal készülünk, szeretettel várunk mindenkit a képernyők elé!

Az esemény facebook oldala: