Hagyományok Háza, 2021. augusztus 28.
A XVII. Élő népművészet című kiállítás a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléje. A több mint másfél ezer népművészeti pályamunkát felvonultató országos tárlatnak a Hagyományok Háza adott otthont.

finisszazs

A kiállítás a Budai Vigadó épületének 3 szintjén és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum összes kiállítótermében a hagyományosabb tárgyak mellett azokat a modern alkotásokat mutatja be, amelyek elsősorban a paraszti kultúránkban gyökereznek, de újragondolás által a mai lakáskultúránkba vagy öltözeteink közé beilleszthetők. A kiállításon résztvevő közel 500 alkotó vagy alkotóközösség munkái kapcsán külön teret szenteltünk az öltözeteknek és kiegészítőknek, az otthon világának, a gyermekéletnek, a pásztorművészetnek és a szakrális tereknek.
A tárlat zárónapján ingyenesen tekinthetik meg a kiállítást és számos izgalmas programmal kedveskedünk közönségünknek.

10.00–18.00
Egész napos vásár az Országos Népművészeti Kiállítás alkotóinak alkotásaiból
A kiállításon is megtekinthető legmívesebb, legszebb népművészeti tárgyak alkotóinak termékei ezen a napon megvásárolhatók
10.00–13.00 és 14.00–18.00
Kézműves műhelyek a kiállítás alkotóinak vezetésével
Németh Bea - nemez kulcstartó
Halmai Edina és Somos Veronika - bőrnemez ékszer
10.30
Guliba Társulat: „Csípd meg, fogd meg, eredj utána” – György vitéz és a kecskéjét kereső pásztor története
Népi mondókáink, énekeink és táncaink kísérik végig a mesét, majd a vitéz és a sárkány küzdelme teszi izgalmassá a történetet a Guliba társulat zenés-táncos családi előadásában.
Előadják: Gyémánt Ádám, Máté Móric és Tóth Zsombor
11.00
Főkurátori tárlatvezetés - Beszprémy Katalin, az Élő Népművészet című kiállítás főkurátora személyesen avatja be a látogatókat a kiállítás rejtelmeibe, mutatja be a kiállítókat és alkotásaikat.
A tárlatvezetéshez regisztráció szükséges!
Regisztráció:
13.00
Ifj. Szerényi Béla és Fekete Márton ’Kispuma’ duókoncertje - széki, kömörői és magyarbecei dallamok
14.00
Tárlatvezetés Novotny Antal (Katlan Tóni) és Hadikfalvi Andrea fazekas kíséri a látogatókat
A tárlatvezetéshez regisztráció szükséges!
Regisztráció:
15.30
Varga Veronika-Réti Benedek duókoncert // BudaPesMe projekt
16.30
Átalvető Plusz - Újragondolt népművészet
Vajon mi tartozik a népművészet fogalomkörébe (és mi nem)? Az „élő népművészet”, vagyis a népművészeti ihletésű kortárs tárgyalkotás hogyan kapcsolódik a múzeumok népművészeti tárgyaihoz? Az Országos Népművészeti Kiállítás záróprogramján Verebélyi Kincső néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanárral és Czingel Szilvia néprajzkutatóval, a téma avatott ismerőivel beszélgetünk a fenti kérdésekről.
Házigazda: Sándor Ildikó

Az esemény facebook oldala: