XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2021. október 16., 14 óra
A szüreti időszak hagyományos falusi társadalomban valamilyen jeles naphoz kötődött Szent Mihálytól Simon-Júdás napjáig. A szüret mindig többet jelentett egyszerű munkánál, ünnepnek számított és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsével szembesül a szőlőművelő.

szureti nap hh

Október 16-án a Guliba társulat néptáncosai vidám, szüreti hangulatot teremtenek a táncoslábú, táncoskedvű gyerekeknek és családoknak. A népi játékok során meglátogatjuk a badacsonyi szőlőhegyet, a morcos csősz kertjét és eljuthatunk egy igazi szüreti mulatságba is.
Kézműves foglalkozásainkon csutkamalacot és nemez borospalackot készítünk, a Görömbő Kompánia interaktív, zenés-táncos műsorral készül gyerekeknek, családoknak.
Kerekasztal beszélgetésünkben a szőlészet és borászat témakörét járjuk körbe, a környezettudatosság szempontjaira is nagy hangsúlyt fektetve. Szó lesz organikus borászatról, a szőlészet melléktermékeinek teljeskörű felhasználásáról, organikus szőlőmagolaj készítésről és a szőlő kozmetikai célú felhasználásáról.
Gasztronómiai előadásunk keretében betekintést nyerhetünk a hagyományos szüreti ételek elkészítési módjaiba, az esti táncházban pedig szüreti étel és italkóstolókkal várjuk látogatóinkat.
A kézműves foglalkozásaink az egyenlő esélyű hozzáférés elve alapján zajlanak. Komplex akadálymentesített részvétel biztosított mozgás-, hallás-, látássérült, valamint értelmileg akadályozott személyek részére. A részletekért keresse fel internetes felületeinket.

Részletes program:

14.00-19.00 Kézműves foglalkozások
Csutkamalac készítés Dobi Pállal és Benedek Krisztinával
Borospalack tartó nemezelés Dobinszki Csillával és Haulik Judittal
15.00-16.00 Interaktív gyermekfoglalkozás: Görömbő Kompánia – Mesébe szőtt tánc, táncba szőtt mese
16.00-17.00 Gyerektáncház a Guliba társulattal
17.00-17.50 Kerekasztal beszélgetés
17.50-18.50 Ételek szüretkor - gasztronómiai előadás és ételkóstoló Katlan Tónival
19.00 Hagyományok Háza táncház
Az esti táncházra válogatott borokkal, mustfröccsel készülünk.

Házigazda: Gyémánt Ádám

Az esemény facebook oldala: