XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Közel húsz órányi ingyenesen letölthető népzenét tett elérhetővé az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. A felvételek 2020-ban készültek és szabadon felhasználhatóak rendeltetésük szerint.

Elérhetővé tette azokat a néptáncoktatáshoz felhasználható zenei felvételeket az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, amelyek 2020-ban készültek erdélyi zenekarok közreműködésével. A 17 tájegység zenei anyagából készült válogatás táncoktatáshoz használható zenék gyűjteménye, melyek szabadon felhasználhatóak a rendeltetésük szerint. A felvételek között megtalálhatóak a legnépszerűbb tájegységek zenéi, de olyan különleges felvételek is, mint az örkői hallgatók sorozata.

ingyenes nepzeneÜver zenekar (Fotó: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány)
A gyűjtemény több erdélyi szervezet összefogásával jött létre: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, Romániai Magyar Néptánc Egyesület, Kallós Alapítvány, Kaszaj Egyesület, Világló Egyesület és az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete. A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg. A felvételek meghallgathatók és letölthetők az alapítvány honlapján keresztül.

Molnár Szabolcs, az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének vezetője a Maszol érdeklődésére elmondta: a felvételek elkészülése után érkeztek további igények, többek között szatmári, györgyfalvi, szovátai, udvarhelyszéki, ózdi, székelymezőségi, bukovinai, gerendkeresztúri, magyarói zenéket kértek a néptáncoktatással foglalkozó szakemberek. Hozzátette, az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesületének jelenleg van rendelkezésre álló kerete 2-3 további tájegység zenéje felvételének a költségeit megtéríteni. Várják azoknak a zenekaroknak a jelentkezését, akik kivennék a részüket a tevékenységből. (Forrás: maszol.ro)