XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó Budai Zeneház, 2021. december 29.
Decemberben jelenik meg a Romengo és Lakatos Mónika új albuma a Folk utca! „Életük elképzelhetetlen a zene nélkül, belőle merítik erejüket a nehézségek leküzdésére, általa tudják megélni a hétköznapok és a családi ünnepek örömét." A Folk utca dalai is főzés, takarítás, baráti összejövetelek, utazások közben születtek.

fono duplazo

A ROMENGO hivatása 2004-es alapítása óta változatlan: saját dalokon keresztül bemutatni a magyarországi oláh-cigányzene ezerarcú szépségét szerte a hazában és a világon. Egy élő kultúra részeinek vallják magukat, ez a hagyomány veszi körbe őket születésünk óta, a jelenben született dalaik a magyarországi oláh-cigányok örökségét szeretnék továbbéltetni.
Az albumról:
Az albumra hallgatók, egy botoló és több táncos dal került. Énekelnek a szülők és testvérek szeretetéről, az együtt töltött idő fontosságáról, illetve arról, hogy egy cigány közösségen belül milyen törvényeknek kell megfelelnie a férfiaknak és a nőknek.
A lemez Lakatos Mónika hangja köré épül, mellette Rostás Mihály „Mazsi” éneke is hangsúlyosan megjelenik, sőt, a közösen végigzenélt, végigélt két évtized örömére ezúttal minden tagtól megszólal egy-egy dal; az ütős Lakatos János „Guszti” hallgatót, Balogh Tibor és Rosonczy-Kovács Mihály pedig egy németországi autópályán született dalt énekel. A lemezen a magyar népzene mellett a spanyol gitárzene is helyet kap, így a repertoáron a „Szól a kakas" kezdetű népdal mellett egy rumba ihletésű szám is feltűnik.
Ez lett a Romengo zenekar Folk utcája; térjenek be és mulassanak, énekeljenek velük hajnalig!
Tagok:
Lakatos Mónika - ének
Rostás "Mazsi" Mihály - ének, gitár, szájbőgő
Lakatos "Guszti" János - kanna, tánc, szájbőgő
Kovács Misi - hegedűs
Novák Csaba - nagybőgő

Boban Marković Orkestar
A Boban Marković Orkestar mindent elért, amit zenekar elérhet a világ ezen szegletében; díjak sokasága, több százezer eladott lemez, klub és fesztiválkoncertek százai, rajongók tízezrei követik örömzenélésüket, bárhol is játszanak Európa országaiban… Maga Boban Marković pedig már vagy két évtizede Szerbia legjobb trombitásának számít, a Songlines zenei magazin szerint a világ legjobbja is, ezen következtetés szerint - és hát látva a magyarországi zenei helyzetképet is – állíthatjuk, hogy Magyarország első számú trombitása is!
A produkció minden közönséget mindig megbabonáz, és olyan Kusturica filmek hangulatát idéző, vérbeli balkán temperamentummal telíti meg a teret, hogy a hallgatóság életre szóló élményekkel gazdagodik. Várunk minden balkán és világzene rajongót, fanatikust, kedvelőt és érdeklődőt erre a páratlan alkalomra, hogy élőben hallhassa minden idők egyik legnagyobb ma élő trombitását és nagyszabású zenekarát legújabb, Mrak című nagylemezük zenei anyagával!
Közreműködik:
Boban Marković - trombita, ének
Filip Stojanović - trombita
Kristian Trajković - trombita
Stefan Ilić - tenor kürt
Boban Demirović - tenor kürt
Aca Maksutović - tenor kürt
Stefan Petrović - tuba
Rikardo Huna - szaxofon
Djavit Demirovski - dobok

Jegyár: 5000 Ft elővételben, 6000 Ft a koncert napján

Az esemény facebook oldala: