XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó Budai Zeneház, 2022. január 26.
Harmadik évadát kezdi meg a Fonóban Rosonczy-Kovács Mihály zenekara, a FolkEmbassy klubestje, amelyet 2022. júniusáig minden hónap utolsó szerdáján tartunk a Fonó Szerda keretében. Ez alkalommal a „Revival adatközlők" beszélgetés vendége Porteleki László, népzenész.

folkembassy klub

Porteleki László alapítója a Téka együttesnek, ahol ő a prímás és a művészeti vezető. 1991-től a Honvéd Művészegyütes hivatásos zenésze. A Muzsikásnak 1998. óta tagja, a hegedű mellett kobzán, tamburán zenél és énekel. Hosszú ideig gyűjtött népzenét a Magyar Tudományos Akadémia számára. Egy időben a mezőségi Magyarpalatkán élt, együtt muzsikált a helyi zenészekkel, elsajátította az ottani improvizatív játékmódot. Stílushűségével és virtuóz technikájával az erdélyi hegedűjáték egyik leghitelesebb előadója, ezen a téren a Muzsikás szakmai irányítója.
Porteleki László mindig szívesen mesél fiatalabb kollégáinak arról, milyen volt például a palatkai banda legendás generációjának tagjai, vagy épp a gyimesi Zerkula János mellett hegedülni - most bárki meghallgathat egy szakajtóra valót ezekből a történetekből tőle!
A zenész, énekes, táncos hagyományőrző mesterek – oly életidegen elnevezéssel: adatközlők – sorra költöznek az égi táncházakba... A táncházmozgalom első generációinak azon ikonikus képviselőivel beszélgetünk róluk, akik közvetlen közelségükben ismerhették meg azt a paraszti világot, amelyben táncaink, dalaink születtek. Az általuk közvetített történetek, élmények, tapasztalatok mindnyájunk számára útmutatással, szellemi táplálékul szolgálhatnak. A sorozat eddigi vendégei voltak mások mellett: Bognár Szilvia, Lakatos Mónika, Navratil Andrea, Csoóri Sándor, Éri Péter, Major Levente, Nagy Gábor, Szerényi Béla.

Házigazda: Rosonczy-Kovács Mihály és a FolkEmbassy
Jegyár: 1000 Ft

Az esemény facebook oldala: