XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Zene Háza, 2022. január 30.
A moldvai magyar falvak közül Klézse népzenéje a legismertebb. „Söltünek neveztetik a furulya, mi ritka legény, kinek nincs” – olvashatjuk egy 19. századi feljegyzésben. Száz évvel később készültek az első hangfelvételek a klézsei furulyásokkal, köztük Hodorog Andrással, aki azóta a táncházmozgalom fontos szereplőjévé, számos táncházzenész mesterévé vált. András bácsi ma is gyönyörűen, gazdagon variálva furulyázik és kavalozik. Koncertünkkel őt köszöntjük nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

Hodorog Luca volt az egyik legjobb énekes Klézsén. Erről nem csak Kallós Zoltán és mások gyűjtései tanúskodnak, hanem a fia, András furulyás repertoárjában is felbukkannak a dalok a virtuóz táncdallamok mellett. Ünnepi koncertünk énekesei, Petrás Mária – aki anyai ágon szintén klézsei –, valamint Enyedi Ágnes és Navratil Andrea a dalokon keresztül András bácsi édesanyját is megidézik. A fellépő furulyások – Kerényi Róbert, Ladányi Ferenc, Nagy Bercel, Sófalvi Kiss Csaba és Salamon Soma – mind régóta Hodorog András tanítványai. További közreműködőink Draskóczy Lídia és Lipták Dániel hegedűn, Kiss Krisztián és Németh László kobzon, Szabó Dániel cimbalmon és Benke Felix dobon. A Moldvában hagyományos kislétszámú zenekari felállások mellett a táncházakban elterjedt hangszerelésű muzsikát is hallhatunk a Tázló együttes előadásában.

klezsei unnep

A műsor előtt dr. Pávai István tart ismeretterjesztő előadást Moldva népzenéjéről. A koncertet követő táncházba pedig - amely az Előadóteremben lesz - bárki bekapcsolódhat Molnár Előd segítségével. A műsort rendezi: Németh László, népzenész, népzenekutató.

Az esemény facebook oldala:

Bővebb információ: