XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Online esemény, 2022. március 22.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az „ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell” című sorozat következő alkalmán, amely a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködésével jött létre.
Ez alkalommal a Szentábrahámról származó Isztojka Máté, kolozsvári néprajz szakos hallgató lesz a vendégünk.

isztojka mate

A webinárium keretein belül mesél kutatásáról, ahogyan saját maga fogalmazta meg: a három idősíkról, amelyek nagyapja történetei által bontakoztak ki előtte.
Elsőként felvillantja a gábor cigányok régmúlt mesemondó alkalmait, szokásait, amiről nagyapja mesélt neki. Másodikként elkalauzol gyerekkorába, amikor nagyapját hallgatta, aki mesét mondott és olvasott neki. A harmadik idősík, amikor már mint néprajzos hallgató beszélgetett nagyapjával, meséltette és gyűjtötte a repertoárját.
„A cigány népmesék lesz az államvizsga témám is. Nagyon szerencsés helyzetben vagyok, nagyapám tud egy csomó mesét......Annyira agyafúrt a nagyapám! Ha nincs más lehetősége, akkor létrehoz magának egy mesemondási alkalmat: az egyszerű beszélgetések közben a beszélgetőtársból egyszer csak mesehallgató lesz. Reális dolgokat mond el a saját életéről, a katonaságáról meg a házasságkötéséről nagyanyámmal, és mesévé változik a szájában az igaz történet.
A másik nagy témám az orális identitás, hogyan látja és meséli az alany saját magát. Ez is, mit ad Isten, nagyapámmal kapcsolatos."
Idézetek a következő cikkből:

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Regisztráció:

Az esemény facebook oldala: