XLII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2023. április 14–16.
tanchaz.hu
 
Jelöltállítási határidő: 2022. május 6., 23:59
2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

hb

Az elmúlt években olyan kiváló prímások kapták a vándordíjat, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás, Mihó Attila, Csonka Ferenc, Kovács Márton és ifj. Gelencsér János, az emlékérmet pedig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta, Simoncsics János, Henics Tamás, Havasréti Pál, Turi András és Vasváry Annamária
2022-ben, az eddigi évekhez hasonlóan felhívást tesz közzé a két kuratórium. Az alább részletezett szempontoknak megfelelő jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várjuk a karacsonyi.zoltan@hagyomanyokhaza.hu címre. Jelöltet ajánlhat természetes és jogi személy, illetve nem jogi személyként működő szakmai szervezet is.

Az idei évben Halmos Béla születésnapján, június 4-én adjuk át a díjakat a Hagyományok Házában megrendezésre kerülő „Összemuzsikálni a nemzetet” - Halmos Béla emlékkoncerten.

Jelöltállítási határidő: 2022. május 6.

Halmos Béla-vándordíj

A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül és nettó 300 000 Ft pénzjutalom. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban egy gálakoncerten való fellépési lehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására. A díjazottal a Hagyományok Háza, mint a Halmos-hagyaték letéteményese szerződést köt.
A kuratórium Halmos Béla szellemiségének megfelelően a következő kritériumokat állapította meg a díj feltételéül. A díjat olyan személy kaphatja, aki:

45 év alatti, aktív prímás
határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat (élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel)
oktatói tevékenységet folytat
hagyományos népi hangszeres zenét játszik
táncházakat muzsikál

Kuratóriumi tagot delegálnak: a Hagyományok Háza; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület; a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke; a Táncház Egyesület
Halmos Béla-emlékérem

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen.
Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.
A kuratórium tagjai: a Hagyományok Háza főigazgatója; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai.

Bővebb információ: