XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Nagykáta – Városi Könyvtár és Művelődési Központ, 2022. április 30.
Néprajz, néptánc, népzene, népviselet, helytörténelem, Tápió-vidék...
Az ország, a Tápió mente és a Jászság kiemelkedő, és elismert kutatói mellett fiatal egyetemisták érdekes előadásai...., a Tápió-vidék leggazdagabb viselet kiállítása Úriból... majd a pandémia után, a Tánc világnapja alkalmából, 18 órától újra színpadon a Tápiómente Táncegyüttes!
A program egész nap ingyenes!

bartok tapio menten

2022. április 30-án szombaton, 10-15 óra között kerül megrendezésre Nagykátán a Művelődési Központban az I. Tápió menti Szakmai Konferencia, melyre meghívásos alapon kértünk fel 11 előadót. Néprajzkutatók, etnológusok, etnográfusok, tudományos munkatársak, történészek, helytörténeti kutatók ismertetik prezentációjuk által a kistáj értékeit számos témakörben. A legfőbb témakörök: Néptánc, népzenekutatás, népviselet, lakodalmi szokások, jeles napok, ünnepnapok, Martin György néptánckutatásai, a Tápió mente szlovák lakosságának népdalai, helytörténeti jelentőségű témakörök, tanyavilág és még sok más igen érdekes témakör. Az előadók sorában többen vannak, akik még az Ikvai Nándor által szerkesztett, 1985-ben kiadott Tápió mente néprajza című kétkötetes monográfiában is szerepelnek tanulmányaikkal, terepmunkájukkal pedig az évtized első felében maradandó kutatási eredményeket értek el. A konferenciát megnyitja Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, köszöntőt mond Dorner Gábor, Nagykáta város polgármestere. A rendezvény a Tápiómente Közhasznú Alapítvány, a Tápiómente Táncegyüttes, a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ, illetve Terék József szervezésében valósul meg. A konferenciát ingyenesen lehet megtekinteni bárki számára. Terveink szerint a tudományos konferenciát évente megrendezzük a jövőben, így a most felkérést nem kapott, közel 50-60 kutató is sorra fog kerülni, kiknek munkája éppoly fontos, mint a most megszólított szakembereké. Bízunk abban is, hogy az előadókat felkérve újabb tanulmánykötet születhet meg a Tápió mentéről a jövőben, mellyel Ikvai Nándor elgondolását folytatni tudjuk e vidéken.
A „Bartók a Tápió mentén" projektév e kiemelkedő szakmai napjának zárásaként a Tápiómente Táncegyüttes műsora tekinthető meg, melyre szintén nagy szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, aki 2 év után ismételten élőben szeretné megtekinteni a jövőre fennállásának 55. évfordulóját ünneplő néptáncegyüttest, Terék József és barátainak zenei kíséretében.

Helyszín:



Az esemény facebook oldala: