XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Villánykövesd, 2022. augusztus 3–6.
2022-ben a Hagyományok Háza ismét összNépi programokra várja közönségét. A Kárpát-medencei néphagyományt felölelő eseményeknek a kis Árpád-kori település, Villánykövesd biztosít méltó hátteret.
Programjaink összNépi részvétellel lesznek igazán élvezetesek, ezért minden nap lesz összNépi tánc, ének, játék, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az elmélyültebb formákat kedvelőket kézműves mestereink, mesemondóink, énektanítóink várják.
A Csurgó zenekar: „Három egész napon át”, és Korpás Éva: „A pozsonyi sétatéren” című előadásai a Teleki Liget nagyszínpadán lesznek láthatóak a Hagyományok Háza szervezésében.
Házigazdáink: Project F táncosai, a fesztiválnapok különböző pillanataiban és pontján táncra hívják a közönséget, kezdő szinten is. A vállalkozó kedvű fesztiválozók népi sportjátékokat – métát, csülközést, botütést - játszhatnak velük délutánonként. Az Ördögsziesztán, a hűsítő fröccsök fogyasztása közben a Fuvalom dalosaival közös éneklésre, Nagy Abonyi Szabolcs meséjére, invitáljuk a lazítani vágyókat. Házigazda zenekaraink a szekszárdi Csurgó Zenekar és a Gáska, aki moldvai zenét játszik majd.
A gyerekek és gyereklelkűek a délelőtti, koradélutáni órákban a Teleki ligetben próbálhatják ki ügyességüket Borbényi Évi és Palla Márta népi játszóházvezetők műhelyében és a Fabatka népi játszótér térjátékain. Amiket készítünk: kalászszív, esőcsiga szalmából, káka legyező, gyékény és káka kosárka, sodrással készített szív és karkötő, kákavirág, kákacsörgő, gyékény madarak, babák, alátét, ugráló kötél kötélveréssel, páros barátságkarkötő fonalból, vesszőből szappantartó, gúzskarika. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlék együttese, az apró pincék fotókiállításoknak és különleges kézműves műhelyeknek adnak majd helyet: Négyes Tímea, csuhé, gyékény, szalmatárgykészítő, székkötő, Péter Szidónia gyöngyszövő, népi Iparművész, Németh Bea nemezkészítő, népi Iparművész és Farkas Réka múzeumpedagógus, bőrműves várja az alkotni vágyókat. Ugyanitt az autentikus népviselettől „A kis fekete ezer árnyalatá”-ig többféle módon találkozhatunk gyönyörű öltözetekkel és kiegészítőkkel.

ossznepi katlan

Az egész napos programfolyam, amelyen a néphagyomány a maga teljességében jelenik meg, hajnalig tartó táncházakkal zárul a Blum pincében. Az Ördögkatlannak otthont Baranya megye népzenei sokszínűsége a táncházainkban is felbukkan: a bukovinai székely táncok és muzsika mellett a baranyai rezesbandák is talpalávalót fújnak majd.
A Hagyományok Háza szervezésében egy környezettudatossággal foglalkozó izgalmas program is helyet kap. Hogy mi köze ennek a néphagyományokhoz? Bár a parasztok nem ismerték a zöld gondolkodás, a zero waste, a bio vagy éppen a csomagolásmentesség fogalmát, mégis eszerint élték mindennapjaikat. Érdemes tehát kicsit utánajárnunk, hátha egy-két tippet, módszert, szemléletmódot a mába visszaültetve könnyebben tehetünk mi is valamit a jövőnkért. Megérett? - Vitaszínház a környezettudatosságról című programunkkal a fesztivál több helyszínén is találkozhat a közönség.
Az Ördögkatlan Fesztivál beszélgetéssorozata keretében Lakatos Mónikával Veiszer Alinda beszélget a Blum pincében, a Hagyományok Háza fesztiválhelyszínén.
A 2021-ben először megvalósult közös program sikerén felbuzdulva a Hagyományok Háza és Both Miklós udvara újra együttműködést tervez a fesztivál utolsó estéjére.

Részletes program és bővebb információ: