XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Miskolc – II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár, 2022. szeptember 22.
Az idei témánk az élőszavas mesemondás hagyományos és új helyszínei, ezek közül kiemelten a könyvtári és az otthoni, családi mesélésre, mesemondásra fókuszálunk.
A program szervezője a Magyar Olvasástársaság (HUNRA), a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület és a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár.
Levezető elnök: Zámborszky Eszter

mesekonferencia

9:30–9:50 Köszöntők:
Pompor Zoltán a Magyar Olvasástársaság elnöke
Varga Gábor, igazgató II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár
Varga Andrea, Miskolc város alpolgármestere
9:50–10:00 Mesemondás
Rácz Anikó, mesemondó, Bodorka Népmesepont
10:00–10:30 Boldizsár Ildikó: A mesemondó mint terapeuta – a terapeuta mint mesemondó
Milyen jelentősége van a terápiás munkában az élőszavas mesemondásnak? Hogyan alakítható át az élőszavas mesemondás segítő beszélgetéssé?
10:30–11:00 Sándor Ildikó: Mesemondás offline és online
Az előadásban arról hallunk, hogyan változik meg a meseszövés és a meseelőadás attól függően, hogy személyesen vagy online, jelenlévő vagy jelen nem lévő hallgatóságnak mesélünk.
10:30–11:00 Pintér Zsolt: Nemzetközi történet- és mesemondás helyszínei és gyakorlatai
A történet- és mesemondás alkalmai, helyszínei jelentős változásokon estek át. A monoton munkák melletti szórakoztatás helyszínei helyett mesemondókkal ma már fesztiválokon, színpadokon, kultur-kocsmákban, de akár múzeumokban is találkozhatunk. Jelentős az élőszavas előadás egyéb - nem elsősorban szórakoztatási célú (például oktatás) - alkalmazása. Ezen változásokba nyújt betekintést Pintér Zsolt a Meseszó egyesület alelnökének előadása.
11:30–12:00 Klitsie-Szabad Boglárka: A mesemondás hagyományos és modern terei a Csipkés családban
Csipkés Vilmos, arlói roma mesélő volt, akit mesemondói tevékenységéért a Népművészet Mestere cìmmel tüntettek ki 2019-ben. Életének egészét átszőtte a szövegfolklór ezen műfaja, hiszen már fiatalon részt vett a helyi, mesemondásnak teret adó közösségi alkalmakon. A folklorizmus keretei között is volt lehetősége szélesebb mesehallgatò közönség elé tárni, megmutatni mesemondói kvalitásait. Előadásomban szó lesz a Csipkés családdal (Vilmossal felmenőivel és utódaival) kapcsolatos mesemondói alkalmakról, és arról is, hogy a lokális változások, a különböző terek hogyan befolyásolhatják egy mesemondò repertoárjàt, stìlusát vagy nyelvezetét.
12:00–12:30 Kerekasztal-beszélgetés az előadókkal
Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke
12:30–13:30 Ebédszünet
13:30-14:00 Rácz Anikó meseillusztrációs kiállításának megnyitója
Kovács Marianna a Meseszó Egyesület elnöke
14:15–15:15 Workshopok 1.
Hajós Erika: Meseút tervezése a könyvtárakban
Oly sok út tekereg a könyvtárban, s mind a meséhez vezet. Akár tipegő-topogó fogja a kezed, akár kiskamasz, ha nem engeded el, együtt mindig jó ösvényen jártok majd.
Kovács Marianna: Mesetábor szervezése a könyvtárakban
A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban 2007 óta hallgathatnak a gyerekek élőszavas mesemondást, amelynek egyik alkalma a nyári népmese-tábor. A mesetáborok az évek folyamán egy speciális módszerré nőtték ki magukat, melynek eredménye, hogy a gyerekek képessé válnak mesei szövegek befogadására és alkotására.
15:30–16.30 Workshopok 2.
Draskóczyné Szabó Noémi: Adj élményt, hozd képbe, szóval mesélj!
Mindenki tud élőszóval mesélni! A workshop célja, hogy ezt el is higgye a résztvevő, és a tanórákon, különböző foglalkozásokon, akár otthon merjen élni vele! Amire számítani lehet: sok gyakorlat, humor, élményes beszéd!
Ajánljuk könyvtárosoknak, pedagógusoknak, szülőknek.
Csörgei Andrea: Kép-szó-játék az értő olvasásért – Népmesék a papírszínházban
A gyerekek egyre nagyobb részének okoz gondot a hallott szöveg megértése, és így az élőszavas mesélés követése is. Hogyan tudjuk fejleszteni a papírszínház és a mesékhez kapcsolt drámajátékok segítségével ezt a képességet a tanórán, könyvtári foglalkozáson vagy akár otthon, családi körben? E kérdés megválaszolásához szeretnék ötleteket nyújtani néhány jó gyakorlat segítségével.

16:30 Az XVIII. Országos népmese-konferencia zárása

Helyszín:



A konferencia résztvevőit a rendezvény után a történelmi Avas dombon, a Bortanyán (Nagy-Avas, Csáti sor 377.) várjuk Táncházzal és a Mesekocsmával, 18:00 órától.

REGISZTRÁCIÓ
A konferencia regisztrációhoz kötött, részvételi díjas, melynek összege 4.000 Ft, diákok, pedagógusok, könyvtárosok számára 2.000 Ft, a Magyar Olvasástársaság tagjai számára ingyenes. A konferenciára az alábbi linken lehet regisztrálni:  

Az esemény facebook oldala: