XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
ELTE Bölcsészettudományi Kar, 2022. szeptember 30.
Hogyan kutatnak a néprajzkutatók? Mit keresnek a levéltárban, két-háromszáz éves források között? Mit figyelnek meg, hogyan teremtenek kapcsolatot és mire kérdeznek rá terepmunkájukon?

neprajzkutatok

Az ELTE BTK Néprajzi Intézete idén kettős programmal készül. Előbb az intézet mellett működő MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport munkatársai világítanak rá a levéltári forrásokon alapuló értelmezési lehetőségekre, a hajdani lokális közösségek és mikrovilágok megközelítésére. Az interaktív előadás a közönség számára lehetőséget nyújt a módszertani alapok és az elemzési munka szépségeinek megismerésére.
A program második részében az ELTE Néprajzi Intézet oktatói és hallgatói beszélnek és beszélgetnek terepmunka-tapasztalataikról, élményeikről. Mindeközben képek és filmfelvételek is előkerülnek…
Az este során megtekinthető a „Hogyan eleink…" című fotókiállítás a Néprajz Intézet folyosóján, a szakmai eseményt pedig táncház zárja.

Programok:
17:00-18:00 Papok, boszorkányok, démonok (és az unalmas mindennapok…) Néprajzkutatók, folkloristák a levéltárakban
– Bárth Dániel és az MTA-ELTE Lendület Történeti Folklorisztikai Kutatócsoport munkatársának előadása, interaktív játéka
18:00–19:00 Terep, munka, tapasztalat
– Bali János, Eitler Ágnes és egyetemi hallgatók előadásai
19:00–20:00 Háztáji táncház

Helyszín:
Múzeum krt. 6–8., Földszint 20., 26-27., ELTE BTK Főépülete

Az esemény facebook oldala: