XLII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2023. április 14–16.
tanchaz.hu
 
Kobuci Kert, 2022. október 4.
IV. Óbudai Világzenei Hét a KOBUCI Kertben!
A Dalinda mind szakmaiságában, mind szellemiségében hordozza a magyar autentikus népdaléneklés hagyományait. Céljuk, a népzene vokális rétegeinek széleskörű megismertetése, valamint a benne rejlő zenei lehetőségek alkotói megvalósítása.
Az énekegyüttes tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi ének szakán, 2008-ban kezdtek el együtt dolgozni. Az évek során számos autentikus és világzenei produkcióban – többek között, a Kossuth-díjas Szvorák Katalin a cappella formációjában – jelenlévő énekesek, hosszan tartó előadói-és kutatómunkájuk során találták meg közös – zenei anyanyelvünkön alapuló – megszólalásukat.
A Dalinda énekesnői nem csupán az előadóművészi lehetőségeken keresztül, hanem pedagógiai és gyűjtői tevékenységük során is ápolják, valamint továbbadják a néphagyományt.

dalinda

A Champs-Elyséen ébredő francia szerelmet, a Loire és a Duna parti esti séták hangulatát és a soknemzetiségű Kelet-Európa népzenéjének ősi erejét érezni az Ötödik évszak zenéjében. Zenébe sűrítve egyszerre kapunk élettörténeteket, költészetet, hagyományokat, érzéseket.
A városi környezet és a hagyomány tisztelete játékosan ötvöződik zenéjükben. Számaik magját a hiteles Kárpát-medencei népzene adja, ebből a biztos alapból indulnak az improvizatív műfajok világa felé. A zenekar énekesnője, a magyar-francia származású Izabella Caussanel a sanzonok sajátos világával emeli az együttes hangzásvilágát. Szövegeik közt egyaránt találunk népdalokat, magyar és francia költők verseit – magyar és francia nyelven.
Több évtizedes tapasztalat, 5 nemzetközi zenei karrier és sokéves rokoni-baráti kapcsolat áll 2018-ban alakult felállás mögött. A tagok több formációban (Lajkó Félix, Buda Folk Band, Dresch Vonós Quartett, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről, és koncerteznek rendszeresen Magyarországon, Európában és a tengerentúlon is. Azt a magyar és nemzetközi közönséget célozzák meg, akik szeretik az őszinte, eredeti és rögtönzött, népzenei hangszereléssel játszott akusztikus városi zenét.

Jegyek elővételben az online jegyrendszeren keresztül, valamint a helyszíni jegypénztárban 2500 Ft-os áron, továbbá normál jegyek a koncert napján online, illetve a helyszíni jegypénztárban, nyitvatartási időben, 3000 Ft-os áron kaphatóak.

Az esemény facebook oldala: