XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2022. november 23.
A népi kultúra értékeit több mint kétszáz esztendeje számon tartjuk. Ahhoz, hogy valóban megismerjük, nemzedékek fáradságos gyűjtő- és kutatómunkája volt szükséges. Közben pedig maga a népi kultúra is változott.
A Fitos Dezső Társulat új, Embertánc című műsorában olyan táncanyagokból válogat, melyek nem általánosan ismert gyűjtésekből táplálkoznak - így az újonnan indult hivatásos együttes legújabb előadásának próbafolyamatát (mely együttes a néptánc magas szinten való elsajátítását nagyon fontosnak tartja) komoly gyűjtő- és kutatómunka előzte meg.
A magyar tánc, zene és ének határokat nem ismerve köti egybe a régről jövő kulturális értékeket, fókuszában pedig ott az ember. Az ember - ez a természettel együtt élő, tevékeny, érző, állandóan változó individuum, aki egy közösség fontos tagja, megtartva annak hagyományait és sajátosságait. Az Embertáncban elődeink régről jövő tudását, tapasztalatait, értékeit mutatjuk fel saját prizmánkon átszűrve - hogy eztán közösen vigyük tovább, tanuljunk belőle, és ne hagyjuk elveszni.

embertanc

Zenei rendező: ifj. Csoóri Sándor
Zenei szerkesztő: Pálházi Bence, Paár Júlianna
Dramaturg: Markó Róbert-Nagy Orsolya
Viselet-Jelmez: Kocsis Enikő
Szaktanácsadó: Dr Varga Sándor, Juhász Katalin
Fény: Papp Kornél
Rendező-koreográfus: Kocsis Enikő-Fitos Dezső
Előadja: Fitos Dezső Társulat tánckara és Pálházi Bence Bandája

Az esemény facebook oldala:

Bővebb információ: