XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Táncművészeti Egyetem, 2023. január 31.
A Timár Együttes Timár Sándor 90. születésnapja alkalmából indította útjára „Timár Archívum" című műsorsorozatát, amelyben a Mester folklórkutató tevékenységét és az abból táplálkozó koreográfiai munkáját mutatja be tájegységekre lebontva, filmbejátszások kíséretében. A két félidős műsorban a sorozat „Galga-vidék" és „A Mezőség és a Kis-Szamos völgye" című részét láthatja a közönség.

timar archivum galga mezoseg

Az 1955-ben Martin Györggyel közösen indult, majd több más szakemberrel együtt is végzett Galga menti folklórkutató munka folyamatosan jelen volt Timár Sándor pályáján: Bag, Hévízgyörk, Kartal, Galgaguta, Zsámbok néptánc- és népzenekultúráját többször visszatérve kutatta, egy ideig a bagi hagyományőrző együttes munkáját is vezette. Első fennmaradt koreográfiája is e tájegység táncanyagából készült.
A filmbejátszásokban megszólalnak bagi hagyományőrzők, belepillanthatunk az archív felvételekbe, illetve munkatársak és tanítványok beszélnek Timár Sándor Galga-vidékhez kötődő kutató és művészi munkásságáról.
A találkozás a Mezőség és a környező folyóvölgyek néptánc-
és népzenehagyományaival nemcsak Timár Sándor pályájának volt meghatározó eleme, hanem a táncházmozgalom indulásának
és a színpadi néptánc újfolklorista szemléletű megújulásának is.
A mezőségi dombok között megbúvó, az 1970-es években még viszonylag elzárt falvak hihetetlenül gazdag és archaikus folklóranyaga Timár Sándort is lenyűgözte: 1972-től kezdve – legtöbbször a kitűnő helyismerettel rendelkező barátja és munkatársa, Kallós Zoltán segítségével – több évtizeden keresztül járt vissza ide, több mint húsz településen készített hang- és filmfelvételeket. A műsor által ebbe a hatalmas anyagba csak bepillantást nyerhetünk, a számtalan mezőségi táncanyagra épülő Timár-koreográfiából pedig a legkorábbiakból válogattak a rendezők.

Jegyvásárlás:

Az esemény facebook oldala: