XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2023. március 16.
Szeretettel hívunk és várunk mindenkit március 16-án egy rendkívül izgalmas, interaktív néptáncos konferenciára, hogy a néprajz- és néptánckutatók, táncházzenészek, néptánctanárok és táncházasok párbeszédét elősegíthessük.
A tavalyi sikeres, moldvai népzenére fókuszáló konferencia folytatásaként közkívánatra rendezzük meg ezúttal a moldvai tánccal és táncházakkal foglalkozó szimpóziumunkat.

moldvai konferencia

Izgalmas kérdésekre keressük a választ, hiszen miközben a moldvai csángó táncházak népszerűsége évtizedek óta töretlen, számos kérdés tisztázatlan a moldvai magyarság hagyományos tánckultúrájával kapcsolatban. Hogyan illeszkedik a „vonós” táncházak világába a „moldvai táncház”? Alulértékeljük vagy túlértékeljük a moldvai táncokat? Meghúzhatók-e határvonalak a hitelesség és a közösségi szórakozási forma közé? A revival „városi” táncházak gyakorlata hogyan hatott vissza a táncok eredeti közegére? Mi a titka a moldvai táncok népszerűségének?
Idei konferenciánkon is szeretnénk felpezsdíteni a néprajz- és néptánckutatók, táncházzenészek, táncházszervezők, néptánctanárok és táncházasok párbeszédét a vitás kérdésekben. Ehhez a Hagyományok Házában már kipróbált, újszerű és interaktív konferencia-módszereket is használunk.

A konferencia részletes programja:

Kérjük, részvételi szándékát 2023. március 5-ig jelezze a következő felületen: