XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Erzsébetligeti Színház, 2023. február 24-25.
A rendezvény programjai: interaktív zenés workshop, autentikus cigány táncház, kézműves workshop és divatbemutató a Romani Design tervezőivel
Részletes program:
február 24., péntek
10:00
Indiától Európán át, Magyarországig – interaktív workshop gyerekeknek
Történelmi áttekintés a roma kultúra fejlődéséről
Interaktív workshopunk során hivatásos zenészek bevonásával a zene eszközén keresztül mutatjuk be a cigányok vándorlását, hagyományait és értékeit. A workshop egy képzeletbeli utazásra invitálja a résztvevő fiatalokat: Indiából indulunk el és fejtjük meg közösen, hogy a cigányok honnan-hova vándoroltak, és ez hogyan befolyásolta az egyes szokásokat, hagyományokat, nyelvet és a ma ismert autentikus cigány zenét. A workshopon bemutatjuk az egyes hagyományos cigány hangszereket, és a cigányzene egyik legősibb formáját, a ritmusszájbőgőt megtanítjuk a résztvevőknek. Illetve az országok közötti eltérő műfajok is előtérbe kerülnek.
A workshop során nem csak a cigánysággal kapcsolatos kérdéseiket tehetik fel a gyerekek, fejlődhetnek önmaguk megismerése, a másik elfogadása, az együttműködés, a hatékony konfliktusmegoldás terén is. Fontosnak tartjuk, hogy a foglalkozás során minden véleményt és gondolatot ki lehessen mondani; nincsenek tabuk, hiszen az őszinteség elengedhetetlenül fontos a foglalkozás sikeréhez.
A foglalkozást Kovács A. Máté tartja.
A foglalkozás időtartama 45 perc.
A programon a részvétel ingyenes!

18:00
Autentikus cigány táncház – élőzenei kísérettel
A program hossza: 50-60 perc
Muzsikál a Retrom zenekar.
Tánctanár: Balogh Zsolt
A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezzenek be a programra:

erzsebetligeti roma napok

február 25., szombat
16:00
Kézműves workshop – Romani Design ékszerkészítő workshop
Egyedi, kézműves designtermékek készítése minőségi, prémium alapanyagokból. A foglalkozás keretében a résztvevők saját maguk készíthetik el ékszereiket, emellett informális keretek között megismerkednek a tradicionális roma kulturális értékekkel, a cigányságban kiemelt fontosságú Mária-kultusszal, a viseleti hagyományokkal, és az autentikus cigány motívumokkal egyaránt.
A workshopra 16 éven felülieket várunk!
A foglalkozás díja:
1500 Ft elővételben
1800 Ft helyszínen

18:00
Romani DesignDivatbemutató – Hagyományok és modernitás
A Romani Design tervezői modern ruhadarabokat, ékszereket és kiegészítőket készítenek, amelyek a roma kulturális tradíciókat modern, kortárs kontextusba helyezik. A divatbemutató igazi összművészeti élményt ad, hiszen élőzenei kísérettel kerül megrendezésre, Varga Helena és zenekara jóvoltából. Tradícionális roma gospelek, hallgatók, pergetők és saját szerzemények hangzanak el világzenei hangszerelésben.
A divatbemutatón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Kérjük, az alábbi űrlap kitöltésével jelentkezzenek be a programra:
 
Bővebb információ: