XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Nemzeti Táncszínház, 2023. március 25.
A Nemzeti Táncszínház színpadán mutatja be legújabb, Tájképek című előadását a Duna Táncműhely március 25-én. Az előadásban a tánc legkülönbözőbb területéről érkező, már hosszú évek óta a szakmában dolgozó művészek szerepelnek majd, hiszen a más-más műfajban alkotó táncosok teste más-más tájképet festhet a színpadon.

tajkepek duna uj

Egy tájkép különböző korok lenyomatait őrzi, koncentrálódik benne az ábrázolt táj múltja és jelene, a természet adta letisztult formák. Elmondható ez a táncos testéről is, amelyre a művész élettapasztalatai kifejezetten jótékony hatással bírnak: életenergiáit felerősítik, koncentráltabbá és kifejezőbbé teszik. Eltűnnek belőle a felesleges mozdulatok, sallangmentessé válik, különleges esztétikai értékre tesz szert.

A Tájképek című előadáshoz az alkotók olyan kiemelkedő koreográfusok munkáiból inspirálódtak, mint Pina Bausch és Jiří Kylián, akik sokat tapasztalt, már nem aktív táncművészekkel készítettek darabokat, hiszen rájöttek arra, milyen mély kifejezőképesség rejlik az öregedő testben. A Duna Táncműhely új bemutatója szintén azt kívánja igazolni, hogy a táncos létnek nem feltétele a fiatalság.

Március 25-én a Nemzeti Táncszínház színpadán, 19:30-tól mutatják be a produkciót.

Előadók: Bonifert Katalin, Lőrinc Katalin, Ertl Péter, Kakuk Pál, Katona Gábor
Zeneszerző. ifj. Csoóri Sándor
Jelmez-díszlet: JuZso
Fény- és videóterv: Lendvai Károly
Produkciós vezető: Nánay Fanni
Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt

Bővebb információ: