XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2023. április 29.
A Meybahar sodró világa a görög és a magyar kultúra találkozásával született, azokban a pillanatokban mikor Marilia Pilti (görög szantúr, ének) és Kopcsik Márton (hegedű, zengőhúros brácsa) először találkozott egymással és együtt zenéltek Kréta szigetén. A zenekar ez alkalommal a moldvai zenét játszó Tindiát hívta meg egy közös estre. Mindkét zenekar önálló koncertet játszik majd és közösen is megszólalnak a színpadon. Izgalmas program lesz a görög és moldvai népzene szerelmeseinek.

meybahar tindia

A Meybahar zenéjében a görög szantúr (‘santouri’ a magyar cimbalom rokona) magával ragadó hangja és a hegedű tökéletes párt alkot egymással. A zenekart közvetlenül inspirálja az Égei-tenger és a kisázsiai kultúrák zenei gyökerei, a régmúltba visszanyúló keleti modális zenei örökség és napjaink zenéje.
2022-óta megszokott hangszeres felálláson változtatva, jobban előtérbe került a hagyományos görög énekes repertoár, ami Radisz Afrodité hangjával, és Gerzson János ud játékával teljesül ki. A zenekar legújabb single-je az Afousis (Fonó-2023) és az ehhez készült videóklip is erről az új hangzásvilágról árulkodik, egy gyönyörű mély ballada formájában a görög Kassos szigetéről.
A Tindia zenekar 2015-ben egy közkedvelt Budapesti presszóban kezdte pályafutását, ahol rendszeresen tartott moldvai táncházakat és folkkocsmát. A visszafogott nőiesség misztikuma és a vérpezsdítő moldvai dallamok lendülete jellemzi a zenekar hangzását, melynek esszenciáját a 2021-ben megjelent első lemezükön is hallhatjuk. Csudát csináljon belőle! Pulzáló hangzás, sodró lendület és a felszín alatti mélység.

Az esemény facebook oldala:

Bővebb információ: