XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Szentendre – Skanzen, 2023. május 28–29.
Idén 12. alkalommal kerül megrendezésre a Pünkösdi Örökség Ünnep, a szellemi kulturális örökség közösségeinek találkozója a szentendrei Skanzenben. A rendezvény az Élő Örökségek Jubileumi Év kiemelt eseménye, ahol a 20 éves UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt ünnepeljük.

punkosd skanzen 2023

A pünkösd két napján zajló rendezvény bepillantást enged a közösségek színes hagyományaiba. A program során a látogatók hagyományos ételeket kóstolhatnak, mesterségek titkait ismerhetik meg, beállhatnak például a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, élvezhetik a különböző tájegységek muzsikáját és gyönyörködhetnek a különféle vidékek viseleteiben.

Emellett olyan különleges tradíciókat ismerhetnek meg, mint az egri fertálymesterség, a selmeci diákhagyományokat őrző egyetemisták, vagy a molnárkalácsot sütő borsodnádasdi közösség. A táncos, zenés és kézműves programok mellett olyan, a nemzeti jegyzéken szereplő, gasztronómiához kötődő örökségek kóstolására is lehetőség nyílik, mint a karcagi birkapörkölt és a bajai halászlé. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum erre a két napra megtelik élő örökséggel: kézművesekkel, tánccal, zeneszóval, pünkösdölő gyerekekkel és önfeledt jókedvvel. Kicsiket és nagyokat egyaránt szeretettel várunk!

Részletes program és bővebb információ: