XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Szent István Bazilika, 2023. május 30.
Nemzeti ereklyénk, a Szent Jobb megtalálásának és átvitelének ünnepnapján
2023. május 30-án, a Szent Jobb ünnepnapján, a budapesti Szent István Bazilikában már hatodik alkalommal tartják meg népzenészek és egyházzenészek közös zenei szolgálatával az ún. folkmisét. Főcelebráns Mohos Gábor Esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent Jobb Őre. A Szent Jobb ereklyét a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete kíséri.
A zenei szolgálatban közreműködnek: a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Budai Ferences Énekes Iskola, a Boldog Özséb Színtársulat, az Óbudai Népzenei Iskola, valamint a Kalász Alapfokú Művészeti Iskola egyházi és népi énekesei. Közreműködik a Magyar Tekerőzenekar, a Virtus Dudazenekar, valamint Juhász Zoltán és Sáringer Kálmán furulyások. Orgonán kísér Faragó Ákos.

folkmise1 12

Különleges színfoltja az idei ünnepnek a Nyitra megyei Gímesről érkező Villő Hagyományőrző Csoport, amely 16.00 órakor a zoborvidéki pünkösdölés szokását is bemutatja a bazilika előtt.
A szervezők a hagyományokhoz híven most is mindenkit szeretettel hívnak a legszebb Szent István énekek közös éneklésére, hálaadásként Szent István évezredes életművéért, s egyben a békéért való fohászként.

Az esemény facebook oldala: