XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Veszprém, 2023. június 17.
A Nemzetközi Történetmondó Fesztivál egyik nívós eseménye a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség komplex műsora a veszprémi Óváros téren.
A paraszti társadalmakban a néptánc, a népzene mellett a mese is szerves része volt a közösségek életének. A munkaalkalmakat követő szokásokban, a családi összejövetelek eseményein a közös éneklés, táncolás mellett szerepet kap egy-egy jó mesemondó is, s a jó táncosok, énekesek mellett a mesélők is elismert tagjai a helyi közösségeknek.

pannon story fest

A tervezett műsor:
14:00 Paramisi Társulat – Szécsény
Műsorukban magyar és cigány népmese feldolgozások szerepelnek. Elmesélik, eltáncolják, eléneklik a legkisebb fiú örök küzdelmét és győzelmét minden gonoszság és ármány fölött.
Miközben a cigány mesehősök sikeres harcáért drukkolunk, megismerjük a cigány folklór sokszínű és varázslatos világát.
15.00 Kuttyomfitty Társulat – Okoc (Szlovákia)
A társulat előadásaiban a magyar népmesék kedvelt darabjait mutatják be, de nem hiányoznak műsorukból a népszokásfeldolgozások, a nagyotmondó Háry János és János a vitéz sem.
16:00 „Azok a régi szép idők" – Szanyi népszokások Pünkösdtől az Anna napi búcsúig. – Bokréta Néptáncegyüttes, Szany
A falu két mesélője, megöregedve idézi a „régi szép időket”. A gyereklányok ajándék gyűjtő „pünkösdölőjét”, akik házról-házra énekelve hordozzák a letakart kis királynét, s ajándék fejében meg is mutatják.
17:00 „Sokat arattam a nyáron” – a Bagi Muharay Népi Együttes előadása
Június-július az aratás hónapja. A kenyérgabona betakarításához rengeteg hiedelem és szokás fűződik. Az arató munka embert próbáló feladat volt.... Mindez megelevenedik a színpadon.

Felhasznált fotó: Orbán Ignác és Varga Mihály (1934) Szany híres tréfamesterei

Az esemény facebook oldala: