XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Zene Háza – Szabadtéri színpad, 2023. július 30., 19 óra
Idén is folytatódik a Városliget nagysikerű sorozata, a Tánc a parkban, amelynek keretében a Zene Háza Szabadtéri színpadán július 30-án egy igazi legendát láthatunk, hiszen Hodorog András klézsei furulyás a táncházmozgalom fontos szereplője, számos táncházzenész mestere, aki a Tázló kíséretében fog muzsikálni.

tazlo hodorog mzh

Hodorog András moldvai furulyás, a Népművészet Mestere egyike az utolsó élő magyar parasztzenészeknek. Az idén 81. életévét töltő mester a magyarországi táncházmozgalom egyik legmeghatározóbb adatközlő példaképe, játékát revival zenészek generációi próbálták elsajátítani, többnyire sikertelenül. Hodorog András hangszeres formanyelve ugyanis kiapadhatatlan kút, a moldvai táncdallamok zavarbaejtően gyönyörű változatainak folyamatosan változó és megújuló tárháza. Zenei eszköztárának kialakulása már gyermekkorában megkezdődött, ám ösztönös, lehengerlő muzikalitását a revival hozta felszínre. Hodorog András játékát azóta ugyanolyan elragadtatással fogadják a világ bármely pontján, legyen szó a hazai fesztiválokról, moldvai táncalkalmakról, vagy éppen a tradicionális alapú improvizatív zenei technikák fellegváraként ismert bostoni Berklee College of Music-ról. András Bácsi a Magyar Zene Háza első népzenei koncertje fő fellépője lett volna, ám betegség miatt nem tudott eljönni falujából. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Tázló együttessel és két moldvai táncossal, Benke Paulinával és Benke Pállal kiegészülve végül vendégül láthatjuk a magyar népi furulyajáték legvirtuózabb élő adatközlő mesterét.

A budapesti Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik. A moldvai zene energikus és magával ragadó, táncritmusai és lírai dalai a régmúlt hangulatát idézik. A Kárpátokon túl élő moldvai magyarok hagyományos hangszerein muzsikálnak, a táncházakra jellemző felállásban: furulya és hegedű játssza a dallamot, amit koboz és dob kísér. Zenéjüket az ének teszi teljessé. Harminc éve gyűjtik, tanulják és játsszák a moldvai népzenét, nagy gondot fordítva az eredeti játékmód és stílus elsajátítására. Muzsikájuk a csángó dallamokból szabadon építkezik. Feldolgozásaikban a hagyományos zenei anyag modern hatásokkal ötvöződik. Lemezünk Moldvai népzene Budapestről címmel jelent meg.

Bővebb információ: