XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2023. október 31-ig
A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, mely 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációját. Varga Erika és Helena, a márka alapítói és tervezői minőségi, kézműves dizájn termékeket készítenek: a Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát, illetve annak kapcsolódásait a magyar kultúrához.

romani design kiallitas

A Romani Design meghatározó szereplője a kortárs magyar divat és dizájn szektornak: minden termék a társadalmi felelősségvállalás jegyében készül. Varga Erika és Helena munkáikon keresztül bemutatja a roma népművészetet és kulturális örökségüket: a roma öltözködési kultúra fontos része nemcsak a magyar, hanem a Kárpát-medencei népi öltözködési hagyományoknak is. Termékeik mint a társadalmi diskurzus platformjai funkcionálnak, üzeneteket hordoznak, és felületet biztosítanak az alkotók által végzett aktivista tevékenység számára. A Romani Design tervezői modern ruhadarabokat, ékszereket és kiegészítőket készítenek, amelyek a roma kulturális tradíciókat modern, kortárs kontextusba helyezik. Kollekcióikat egy-egy általuk közvetíteni kívánt üzenet mentén hozzák létre, új szintre emelve a divat mint aktivista művészet eszköztárát. A divattervezés mellett a tervezők munkájának szerves részét képezi a tehetséggondozás és a közösségfejlesztés, szerteágazó tevékenységeiket az online platformokon is képviselt kultúrmisszós, aktivista attitűd jellemzi.

Jegyinformáció: A megvásárolt belépő a kiállítás nyitvatartási ideje alatt 2023.08.18. - 2023.10.31-ig, 10-18 óra között jogosít fel egyszeri belépésre. A múzeum hétfői napokon zárva tart.

Bővebb információ: