XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2023. október 26.
A Hagyományok Háza sikeres „Több mint mozi” sorozat Hanna grófnő című következő része - amellett, hogy folklór-témájú néprajzi dokumentumfilm - a XX. századi magyar történelem egy korszakát is felvillantja a zabolai Mikes család történetén keresztül.

tobb mint mozi

„Az ember azért él, hogy valamit tegyen" - summáz Mikes Hanna, a hajdani grófkisasszony 2001-ben, Washingtonból Zabolára látogatva, 89 esztendejének minden méltóságával, humorával.
Történelmi nevet viselő családjával együtt 1949-ben száműzték. Régi, míves, saját maga készítette fotográfiákon őrződik a magántörténelem éppúgy, mint a zabolai hagyományok, munkálatok, a „szolgák" portréi. Annak idején ugyanis nemcsak a zabolai népviseletet visszaszövető, a falu táncmulatságaiban résztvevő Hanna grófkisasszony, de a Mikes család egésze is közszeretetnek örvendett a faluban.
A hajdani „cseléd", Juliska meghatottan emlékszik s emlékezteti gróf Teleki Pál menyét, Hannát, arra az időszakra, amikor „minden rendesen, s jól ment ..." Közben eltelt több mint fél évszázad.

A film készítői:
Sztanó Hédi - rendező
Dénes Zoltán - operatőr
Gonda János - hangmérnök
Kollányi Judit - vágó

Az est meghívott vendégei:
Üsztürü zenekar
Dénes Zoltán

Beszélgetőtárs: Sztanó Hédi néprajzkutató, filmrendező

Bővebb információ: