XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Zene Háza, 2023. október 29.
Martin György a hazai, mi több, a nemzetközi néptánckutatás legnagyobb hatású alakja, akinek tevékenysége Bartók és Kodály munkásságához mérhető. Szerepe emellett megkerülhetetlen a magyarországi táncházmozgalom létrejöttében, hiszen őt tekinthetjük a hazai revival szellemi-szakmai alapjai lefektetőjének.

martin mzh

A huszadik századi későparaszti társadalom eltűnőfélben lévő tánckincsét több évtizeden keresztül gyűjtötte, elemezte, rendszerezte. Kutatói munkássága nem állt meg a Kárpát-medence határainál, különlegesen gazdag anyagot rögzített Európa több országában, valamint Etiópiában és Ghánában is. A nemzetközi néptánckutató közösség iskolateremtő aktív tagja a kezdetektől fogva. 1983-ban fiatalon, kutatói pályájának csúcsán 40 esztendővel ezelőtt hunyt el.

A Magyar Zene Háza és a Hagyományok Háza közös szakmai nappal tiszteleg Martin György emléke előtt. Ennek zárásaként különleges gálakoncert vezeti be a közönséget a néptánckutatás Bartókjának munkásságába, mely néptánc- és zenetörténeti ívre fűzve mutat be szemelvényeket Martin György táncgyűjtéseinek anyagából.

Az est fellépői a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenekara, Éri Péter gyermekei, Éri Katalin és Éri Márton, valamint zenésztársaik. Különleges vendégként a magyar tánckinccsel sok tekintetben rokon norvég tánchagyomány egyik legkiválóbb képviselője Ulf-Arne Johannessen is színpadra lép a műsoron.

Bővebb információ:

Az esemény facebook oldala: