XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2023. november 19.
A Martin György Néptáncszövetség tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a KORTÁRS NÉPTÁNC című színházi bemutatót. Az antológia jellegű válogatás, a néptáncművészet új, rendhagyó törekvéseit, irányzatait reprezentáló művekkel jelentkezik. A műsor különlegességét az adja, hogy a válogatás ebben a formában csak egyetlen alkalommal kerül a közönség elé.

kortars neptanc 2023

KORTÁRS NÉPTÁNC. A cím ellentmondásosnak tűnhet: A néptánc, népművészet általában a múlt idővel, a hagyományőrzéssel kapcsolódik össze. A magyar népművészet és koreográfusi iskola azonban bebizonyította, hogy a néptánc, mint alapanyag kiválóan alkalmas arra, hogy mai világunkról, érzelmeinkről és megannyi másról szóljon.
Az 1995 óta, immár tizenkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő antológia, a néptánc kevéssé ismert területéről válogat. A koreográfiák a néptánc hihetetlenül gazdag motívumkészletét alapanyagként használva új formákat keresnek. A választott út különböző, egy azonban minden műben közös: az alkotók mindegyike a népművészetet, a néptáncot tekinti kiindulási pontnak.
Az antológia jellegű válogatás egy pillanatkép, az elmúlt időszak alkotói irányzatainak lenyomata. Az előadók között megtalálhatjuk a professzionális és a nem hivatásos együtteseket, alkalmi társulásokat. Az alkotók között jelen vannak már kiforrott alkotóegyéniségek és fiatal koreográfusok.

ALKOTÓK:
Bence Mátyás, Darabos Péter, Farkas Tamás, Fitos Dezső, Fundák Kristóf,
Fundák-Kaszai Lili, Gera Gábor, Kocsis Enikő, Kovács Márton, Módos Máté,
Módosné Almási Berta Csilla, Moussa Ahmed, Nádasdy Fanni, Paár Julianna,
Szitha Miklós, Takács Ádám, Tímár Sára, Tókos Attila, Tóth Ádám, Túri Endre

ELŐADÓK:
Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes
Dalinda és a Fitos Dezső Társulat
Forrás Néptáncegyüttes Független Színház
Notitia Táncműhely
Somogy Táncegyüttes
Tabán Táncegyüttes (Békéscsaba)
Urban Verbunk

Szerkesztő:
DIÓSZEGI LÁSZLÓ - Kossuth-díjas
Rendező:
MARTIN GYÖRGY NÉPTÁNCSZÖVETSÉG

Az esemény facebook oldala: