XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Fonó, 2023. november 24.
A rendkívül gazdag bolgár népzene és néptánc világába kínál betekintést a Martenica zenekar, melynek műsorán felfedezésre indulhatunk a különböző dialektusok színes kavalkádjába. A ritmusok sokszínűsége találkozik a dallamok keleties hangzásával, melyet az együttes a Balkán legjellemzőbb népi hangszerein szólaltat meg. A táncokat a 40 éve működő Martenica Együttes tagjai tanítják, segítve a horok és racsenicák mozdulatainak, lépéseinekk stílusos elsajátítását.

martenica tanchaz fono nov

A zene és a tánc életének különböző utakat bejárva, több művészeti alkotásban is részt vettünk, igyekszünk kiemelni azokat a közös elemeket, élményeket, amelyeket a tánc- és zeneművészet hozhat számunkra. A tánc- és zeneművészet színpadi bemutatásához való hozzáállásunk a hagyományos tánc tanulásának módjából, valamint a ritmuson, zenén és mozgáson keresztül történő felkészülésünkből és kísérletezésünkből ered és fejlődik.

A táncház vendégei: Balogh Kálmán és Barvich Iván

Balogh Kálmán az egyik legismertebb cimbalmos nemcsak Magyarországon, de nemzetközi viszonylatban is. Tevékenységének két fontos területe a koncertezés és a tanítás. Briliáns technikai tudással, kifinomult ízléssel, magas fokú improvizációs készséggel, a különböző zenei irányzatok iránti olthatatlan kíváncsisággal és nyitottsággal alkotó sokoldalú előadóművész, melynek következtében rendszeresen más-más formációkban muzsikál. Repertoárja magyar és más népek zenéjétől autentikus cigány, klezmer zenén és mindezek feldolgozásán át, a világzenén keresztül a jazz és klasszikus zenéig terjed. Műsorában közreműködik Barvich Iván.

Jegyár: elővételben 1500, az esemény napján 2000 Ft (mely a Berka együttes aznapi moldvai és vonós táncházára is érvényes)

Bővebb információ: