XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Magyar Zene Háza, 2024. január 21., 19:30
Három ország, három zenekara – a szlovák Michal Noga Band, a cseh Martin Hrbáč zenekara és magyar Mártones – egyetlen estén a cseh-szlovák-magyar barátság nevében. Önmagában is hiteles, színes repertoárral rendelkező tradicionális zenekarok – csak ezen a koncerten lépnek egymás után színpadra. Az est során fellépő művészek egytől egyig saját műfajuk leghitelesebb képviselői közé tartoznak, akik saját anyaguk mellett a Kárpát-Medence egyéb népeinek zenei folklórjában is jártasak. A műsoron így ugyanúgy elhangozhat egy magyar népzenei összeállítás a szlovák muzsikusok előadásában, mint egy szlovák, vagy román szám a magyar, vagy a cseh zenészek tolmácsolásában. Az előadás így a revival etnikai határokon átnyúló zeneszeretetét és a szomszéd népekkel közös népzenei anyagot egyaránt bemutatja.

michal noga 1200x628 szovegnelkul

Michal Noga Band (SVK)
A Michal Noga által vezetett együttes a szlovák népzene régi stílusait rekonstruálja és eleveníti fel. Michal Noga etnomuzikológus, a NOGABAND vezetése mellett előadóként és zenei workshopok szervezőjeként is tevékenykedik. A zenekar 2020-ban jelentette meg a Stopy című debütáló albumát, amely 2020-ban elnyerte a Radio_Head Award Record of the Year díját a World Music / Folk műfaji kategóriában. Ez a zenekar a történelemben az első szlovák együttes, amely bekerült a Transglobal World Music Charts rangos listájára (22. hely). A World Music Charts Europe listán is többször felbukkantak, jelezve a szakma nagy elismerését. A Stopy című albumot a tekintélyes brit Songlines magazin is igen pozitívan értékelte, dalaik a BBC rádióban és más külföldi médiumokban is szólnak.

Martin Hrbáč zenekara (CZE)
Martin Hrbáč és zenekara a Horňáckó régió képviselői. Horňáckó egy jelentős folklór régió a Fehér Kárpátok lejtőjén – Morvaország és Szlovákia határterületén. Gazdag dallam- és tánc-variációi annyira széles skálájúak, hogy az számos zeneszerző (mint Leoš Janáček, Vítězslav Novák vagy Bohuslav Martinů) érdeklődését is felkeltette. A domináns páros tánc a „sedlácká“ (paraszttánc), valamint annak régebbi verziója, az úgynevezett „starosvětská“. A szólótáncok közül domináns a „verbuňk“ (verbunkos) és az „odzemek“. A tánczenén kívül találkozhatunk itt nyújtott, balladikus melódiákkal is. Érdekesség még, hogy a régió területére a történelmi Magyarországból számos dal került át, melyek annyira meghonosodtak, hogy gyakran eredeti Morva szerzeményként vannak elkönyvelve. A Horňáckóiak fellépése – ami a zenét illeti – a történelmi fejlődés keresztmetszete lesz. Láthatjuk majd a legrégebbi táncokat dudás hegedű kíséretével a főszerepben, lesz egy kis cimbalomzene is, de szól majd modernebb zenekari kíséret is. A Horňácko-i zenekar vezetője Martin Hrbáč, aki az autentikus népzene magasszintű képviselője.
A zenekar tagjai még: Martin Kománek hegedűs, Martin Slovák nagybőgős és Petr Pavlinec cimbalmos. Hallhatjuk majd szólóénekesként Jožka Kútný-t és Martin Prachař-t, a női vokál képviseletében pedig Anna Pavlicová-t és Jiřina Miklošková-t. A Horňáckó-i népzene szerves része a tánc, a jellemző forgótáncokat Monika Frantová és Vlastimil Škopík mutatják be.

Mártones
A Mártones tagjai – túl azon, hogy mindnyájukat Márton névre keresztelték – egyenként is meghatározó zenészei a magyarországi táncházmozgalomnak. A zenekar tagjainak pályafutását sokrétűsége miatt szinte lehetetlen vállalkozás bemutatni. Találunk köztük Mártont, aki a közelmúltban Junior príma díjat vehetett át, Marcit, aki többszörös prímás verseny győztes és méltán érdemelte ki Halmos Béla hegedűjének használati jogát, Mártonkát, akit alkotói munkássága révén Bezerédj-díjjal jutalmazott a szakma és Marcikát, aki zenekaraival arany páva titulust szerzett magának. Mártonok nélkül mind a hazai táncházmozgalom, mind a világzenei szcéna szegényebb lenne, hiszen a MárTones zenészeire jelenleg is több, mint 15 formáció rendszeres fellépőjeként tekinthetünk (Herczku Ági és a banda, Magyar Banda, Mihó Attila és barátai, Tímár Sára és zenekara, Budapest Mezőség Band, Tárkány Művek, Tárkány trió, Zsikó zenekar, Magos zenekar, Gajdos zenekar, Erdőfű zenekar, Erdőfű Népi Kamaraegyüttes, Eszterlánc-, Dobroda-, Bajkó-, Naszály zenekarok). A kizárólag Mártonokból verbuválódott MárTones, a Kárpát-medence népzenei hagyományait hivatott bemutatni, a magyar mellett a szomszédos népek és a velünk együtt élő kisebbségek népzenéit is jól ismerik. Sokszínűségüket ezen a koncerten is megcsodálhatjuk.

Jegyvásárlás és bővebb információ: