XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Néprajzi Múzeum, 2024. január 21., 15:00
A Magyar Kultúra Napján a magyar kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítjuk a programsorozat harmadik eseménye középpontjába. Bár Erdős Kamill céltudatosan nem kutatta, ez a téma barátságai-barátai révén érintőlegesen megjelenik a kiállításban.
A kiállítás kurátora, Schleicher Vera által vezetett tematikus tárlatvezetés és a dr. Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés egyaránt a kávéházi cigányzenei kultúra múltjára és jelenére fókuszál, amelyre meghívott vendégeink saját elbeszélései, személyes és szakmai életútjuk állomásai artikulálásával kapunk választ, mélyebb betekintést.
A Néprajzi Múzeum a magyar és a cigányzenei kultúra egyik legkiemelkedőbb, nemzetközi szinten is elismert hegedűvirtuózát, Roby Lakatost, a fiatal kora ellenére tehetségével a világ legrangosabb koncerttermeit meghódító Lisztes Jenő cimbalomművészt, és nem utolsó sorban Szomora Zsolt cigányprímást, civil szervezeti képviselőt, mint a kávéházi cigányzene hagyományőrző képviselőjét kérte fel a pódiumbeszélgetésre.

ciganyzeneszek neprajzi

15.00–15.45 Tárlatvezetés – vezeti: Schleicher Vera
16.00–17.30 Pódiumbeszélgetés - vezeti: dr. Gulyás Klára antropológus (SRTA)
További résztvevők: Roby Lakatos, Lisztes Jenő és Szomora Zsolt

Az esemény facebook oldala: