XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
teka_lemezbemutato

Téka élő lemezfelvétel
Fonó, 2014. május 24.



1977-ben nyerték el a Népművészet Ifjú Mestere címet. Azóta is folyamatosan járnak tanulni és gyűjteni falusi népzenét, a magyar nyelvterület hagyományőrző vidékeire. Együtt játszanak lakodalmakban, bálokban, táncházakban az idős parasztzenészekkel. Tudásukat zeneiskolai keretek között és népzenei tanfolyamokon osztják meg az érdeklődő fiatalokkal. Nagysikerű koncertjeikkel bejárták Európa szinte valamennyi országát, és jártak Mexikóban, Kanadában, Indiában, Japánban, Kínában és az USA-ban is.

A ritka magyar, a Mezőség nyugati felén általánosan ismert legényes férfitánc mely típus a közép-erdélyi falvak körében is népszerű. A legények általában a táncrend elején táncolták (egyedül vagy csoportosan) rögtönözve, a rendkívül bonyolult ritmus motívumokat gazdagon díszítve. A legjobb táncosok törekedtek a tánc és zene illeszkedésének legtökéletesebb harmóniájára. A ritka magyar improvizatív jellege ellenére is szigorúan alkalmazkodik a kísérő dallam tagolódásához.

A Téka két ifjú prímása ebből a gazdag falusi parasztzenei hagyományból muzsikálja a jellegzetes típusokat, a végsőkig érlelt, sűrített vonós kíséret segítségével.
Az együttes tagjai: Tárnoki Beatrix, Hegedűs Luca, Soós András, Kalász Máté, Havasréti Pál, Lányi György

2014. május 24. szombat 20.00 óra
Mivel a koncert egyben élő lemezfelvétel is, így az együttes és a szervezők is arra kérik a közönséget, hogy legkésőbb 19.45-ig foglalják el helyüket a teremben!

Bővebb információ: