XLIV. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2025. április 4–6.
tanchaz.hu
 
bujak

Hagyományőrző programsorozat
Centrál Kávéház, 2014. május 31.



Az ingyenes rendezvényen Buják hagyományőrzői felelevenítik népszokásaikat, bemutatják népviseletbe öltöztetett babagyűjteményüket és kézműves tradícióikat a faluból érkező fafaragó, mézeskalácsos, horgolt kézimunka-készítő, kukoricacsuhés és gyöngyfűző mesterek segítségével. A látogatók bekapcsolódhatnak a kézműves foglalkozásokba, ajándéktárgyakat készíthetnek és régi bujáki filmeket tekinthetnek meg – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az eredeti bujáki népviseletet és a Bélavári Zita tervező által újragondolt ruhákat a közönség divatbemutatón láthatja. A bujáki viselet legszembetűnőbb jellegzetessége a valamivel térd fölé érő kurta szoknya.

A színes bujáki népviseletet a 20. század első felében Glatz Oszkár (1872-1958) festőművész örökítette meg. A Kossuth-díjas művész, Buják díszpolgára negyven évig alkotott a faluban, a gyűjtemény egy része május 21-től látható a kávéház kiállításán.

A programok zenei aláfestését DJ Ordiman biztosítja, a Centrál Kávéház konyhája ezen a napon eredeti bujáki ételsorral bővíti kínálatát.

Buják gyönyörű természeti környezetben bújik meg a Cserhát dombjai között. A mai napig őrzik hagyományaikat, különleges helyet foglalnak el a magyar népművészetben.