XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Dr. Barabás László néprajzkutató előadása
Marosvásárhely – Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány székháza, 2021. december 9.
A karácsonyi ünnepkör a dramatikus népszokások előadásának egyik jelentős alkalma. A betlehemezés, Jézus születésének színjátékszerű előadása az egyik legismertebb közülük, s még manapság is sok helyen élő népszokás.

karacsonyi szokasok marosszek

Dr. Barabás László néprajzkutató évtizedek óta gyűjti a dramatikus népszokásokra vonatkozó adatokat Erdély-szerte, de leginkább Marosszék, Sóvidék falvaiban. Több kötete, számos tanulmánya is megjelent ebben a témában, valamint fénykép- és filmfelvételeken is megörökítette a gyűjtött anyagot. Marosszék karácsonyi és újévi népszokásairól szóló előadása ízelítőt nyújt eredményes, szakszerű munkásságából, és a résztvevők három néprajzi kisfilmet is megtekinthetnek – az 1990-es években készült felvételeket az illyésmezei betlehemes játékról, a nyárádselyei istvánozásról, valamint a szászcsávási óesztendei szokásról, a tüzeskerék-gurításról. Barabás László a filmeket Miholcsa Gyulával, a Román Televízió magyar adásának munkatársával közösen készítette.

Szeretettel várjuk az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány székházába az érdeklődőket!
A helyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.
Csak zöldigazolvánnyal rendelkező jelentkezők vehetnek részt az eseményen.
Időpont: 2021. december 9. (csütörtök), 18:00 óra
Jelentkezési határidő: 2021. december 8. (szerda)
Helyszín: Marosvásárhely, Sáros utca (Str. Târgului) 1.



A jelentkezéseket a szentgyorgyi.andrea@ehh.ro e-mail-címre várjuk.
Az eseménnyel kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszol Szentgyörgyi Andrea (0772 072 269) vagy Tekei Erika (0755 086 741).

Az esemény facebook oldala: