XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2022. január 29., 19.30
A 2008 óta évről évre jelentkező magyar népzenei gálán 2022-ben a táncházi zenekaroktól a világzenei produkciókig minden árnyalatnak jut hely az ünneplés során. Legendás és újabb előadók váltják egymást, akiknek munkássága azt is jelzi, hogy a városi életmódban sem szakad meg a népzenei hagyomány. Az Erdőfű, a Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, a Zűrös Banda, a Napfonat, valamint a Parno Graszt és a Bohemian Betyars közös produkciója jelenti a főműsort, de ezúttal is lesz gyermekkoncert is.

A nepzene unnepe a tanchaztol a vilagzeneig

A 2022-es gálaműsorban nem minden előadó szólaltatja meg autentikus módon a népzenét, van, aki más műfajokba oltja, van, aki eredeti alkotások ihletőjeként használja, de a közös gyökerek az egész estre érvényesek, még úgy is, hogy számos nép és tájegység zenéje szólal meg. A kétrészes műsor első felét a táncházi zenét autentikusan játszó Erdőfű nyitja, műsorukban hitelesen szól a Kárpát-medence magyarlakta területeinek vonós népzenéje. Utánuk a WOMEX-életműdíjas Lakatos Mónika Cigány Hangok nevű együttesével oláh cigány örökzöldeket énekel, szorosan kötődve azok hagyományaihoz, a többszólamú éneklésre helyezve a hangsúlyt. Az első részt a Zűrös Banda zárja magyar és balkáni népzenék feldolgozásaival és saját szerzeményekkel. Majd az energikus Napfonat női a cappella együttes ütősökkel megtámogatva saját számokat, magyar és más kultúrák népdalait dolgozza fel, polifonikus hangzásba öltöztetve azokat. A főműsor végén a folk-rockos Bohemian Betyars és a világhírű, paszabi Parno Graszt közös formációja teremt garantált bulihangulatot. A gyermekkoncertet ezúttal a felvidéki Korpás Éva és zenekara adja.

Közreműködők: Hamar Dániel (műsorvezető); Erdőfű Népi Kamarazenekar: Maruzsenszki Andor (hegedű), Kiss-Balbinat Ádám (hegedű, ének), Éri Márton (brácsa, kontra), Éri Katalin (nagybőgő, ütőgardon), Zimber Ferenc (cimbalom); Lakatos Mónika és a Cigány Hangok: Lakatos Mónika, Tintér Gabriella, Balogh Ildikó (ének), Rostás Mihály, Lakatos Róbert (gitár, ének), Kovács A. Máté (kanna, szájbőgő); Zűrös Banda: Básits Branka (ének), Bede Péter (szaxofon), Deáky Márton, Babcsán Bence (szaxofon, klarinét), Varga Kornél (gitár), Boros Attila (basszusgitár), Kertész Ákos (dob); Napfonat: Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter, Tóth Orsi; Bohemian Betyars X Parno Graszt: Szirota Jennifer (ének), Oláh József (ének, tambura, gitár), Szűcs Levente (ének, gitár), Palágyi Máté (ének, hegedű, brácsa), Oláh Krisztián (ének, harmonika), Oláh Viktor (ének, gitár, darbuka), Kondor Domonkos (trombita), Mihályfi Máté (elektromos gitár), Fehér Gábor (basszusgitár), Dankó Dániel (dobok, ütőhangszerek), Horváth Sándor (ének, kanál), Németh István (szájbőgő, kanna)

Jegyvásárlás és bővebb információ: