XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Online esemény, 2022. október 26.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt az „ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell" című webinárium sorozatunk következő alkalmán. Ez az alkalom is a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza együttműködésével jött létre.
Ez alkalommal Tekei Erika kultúrakutató, szerkesztő, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány munkatársa a két könyv születéséről, Hideg Anna mesemondóról és szövegfolklór repertoárjáról tart előadást, az ördöngösfüzesi hagyományos mesemondóról, a népmesegyűjtemények és könyvbemutatók tükrében.

hideg anna mesemondo

Az erdélyi, nyugat-mezőségi Ördöngösfüzesen 1936. július 30-án született Hideg Anna énekes és mesemondó tudásáért 2010-ben nyerte el a Népművészet Mestere címet.
Büszkék vagyunk arra, hogy Hideg Anna néni Egyesületünk tiszteletbeli tagja is egyben, és sokat tanulhatunk tőle találkozásainkkor, fesztiválokon, együttmeséléseken.
Népdalénekesként, táncosként már fiatal korában is kitűnt tehetségével és tudásával. Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő gyermekkorától ismerte, többször is felkereste, de gyűjtöttek tőle mások is, olyan neves erdélyi és magyarországi népzene- és tánckutatók, mint Szenik Ilona és Martin György.
Romániai folklórfesztiválokon lépett fel, díjakat is nyert, az 1990-es évek elejétől pedig Magyarországon és Erdélyben is egyre többen ismerhették meg, elsősorban énekesként, majd a 2000-es évektől mesemondóként is.

Az ingyenes program regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni lehet:

A ZOOM linket az előadás kezdete előtt 1 órávalküldjük ki a megadott e-mail címekre.
Az előadásról felvétel készül!

Az esemény facebook oldala: