XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza – Átrium, 2024. február 24.
Magyar Zoltán Hideg Anna meséi című kiadványát, mely 2023-ban, a Magyar Népköltészet Tára sorozatának XXII. köteteként jelent meg a Balassi Kiadónál, 2024. február 24-én 17 órakor kezdődő rendezvényén mutatja be, a Hagyományok Háza budapesti székházának Átriumában.

hideg anna hh

Hideg Istvánné Lakatos Anna a magyarországi és az erdélyi táncházmozgalom jól ismert adatközlő egyénisége, énekes-mesemondója. Kallós Zoltán néprajzkutató, népzenegyűjtő gyermekkorától ismerte, többször is felkereste, de gyűjtöttek tőle mások is, olyan neves erdélyi és magyarországi népzene- és tánckutatók, mint Szenik Ilona és Martin György. Énekes tudása után mesemondását is fölfedezték, 2010-ben a Népművészet Mestere címmel tüntették ki, a Meseszó Egyesület tiszteletbeli tagjává választotta. Magyar Zoltán és Tekei Erika gyűjtésében és szerkesztésében korábban válogatott, illetve átszerkesztett meséi már megjelentek.

Egyik legújabb kötetében Magyar Zoltán, a HUN-REN BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa, aki több évtizedig gyűjtött tőle, teljességre törekvő és az egyéniségkutatói iskola módszertanával készült monográfiában adja közre Hideg Anna szövegfolklór-repertoárját. Az erdélyi, észak-mezőségi Ördöngösfüzesen élő, 1936-ban született énekes-mesemondó rendkívül gazdag népköltészeti ismeretanyagát, meséit, mesemondói technikáját még hagyományos módon tanulta saját közösségében, de ő maga már erdélyi és magyarországi fesztiválokon, szervezett közművelődési alkalmakon mondta-mondja őket. A mesék, mondák, tréfák, igaztörténetek több műfajában is otthonosan mozog, a kötet 135 szövege is tartalmazza ezeket, de legismertebbé szép, hosszú, régies tündérmeséivel vált.

A könyvet a gyűjtőnek a mesemondó életéről, történetmondói egyéniségéről, az általa elmondott folklórszövegekről és az erdélyi meseanyagról szóló tanulmánya vezeti be, a meseanyag után a tipológia, a tájszójegyzék, valamint Hideg Anna önéletírása és fényképmelléklet következik.

Az egyéniségmonográfiát rendezvényünkön Tekei Erika néprajzkutató, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány marosvásárhelyi irodájának oktatási szaktanácsadója ismerteti, majd a gyűjtésről, a közös munkáról, a mesetanulásról, a mesékről beszélget a szerzővel, Magyar Zoltánnal és a mesemondóval, Hideg Annával.

Az esemény ingyenes, de kérjük, részvételi szándékát regisztrációval jelezze!

Szeretettel várjuk a bemutató utáni táncházunkban is!

A kötet a helyszínen megvásárolható majd. 

Bővebb információ: