XLIII. TÁNCHÁZTALÁLKOZÓ • 2024. április 5–7.
tanchaz.hu
 
Hagyományok Háza, 2024. március 22.
Ötven éve távozott közülünk Rábai Miklós, a Magyar Állami Népi Együttes legendás alapítója, aki nemcsak megalkotta ­– annyi más műve mellet – az Ecseri lakodalmast, a Háromugróst, a Derecskei verbunkot, a Kis bojtárt, hanem kortársaival együtt megteremtette a magyarországi színpadi néptáncművészetet, és művészetével világsikerre vezette a társulatát.

mane esti dal

Előadásunk – ha nem is törekszik teljességre – formabontó világával megpróbálja felmutatni Rábai Miklós örökségét, személyes hitvallását, a hagyományhoz fűződő viszonyát, művészi útkereséseit, mindemellett a kommunista kultúrpolitika szorításában létezni, alkotni kívánó ember dilemmáit is.
A színpadon archív filmek és fotómontázsok mellett részletek hangzanak el korabeli dokumentumokból, kritikákból, kortársak visszaemlékezéseiből – tovább szélesítve a megismerés horizontját.
Számunkra, késői utódok számára Rábai művészete nem minta, nem követendő példa, de történelmünk része, melyet magunkénak vallunk. Az út, amelyen elindult, a mi utunk is, annak kiszélesítése, korszerűsítése elodázhatatlan küldetésünk.
Hisszük, hogy a halálban csak a test semmisül meg, amíg van emlékezet, a szellem megmarad. Mi, kései utódok – tisztelettel, de szabadon – őrizzük a Mester szellemét, ahogy helyünkben ő is tenné.
Halljuk biztatását: „szálljatok, fiókáim!”
A műsorban elhangzó szövegeket szerkesztette és írta Mihályi Gábor, szájra formálta Kutszegi Csaba.

Bővebb információ: